Ves april je Shakespeare

V ljubljanski Drami predstavili festival Živel Shakespeare!, na katerem bo glavni dogodek gostovanje gledališča Shakespeare's Globe.

Objavljeno
16. marec 2016 14.39
Ž. L.
Ž. L.
Medtem ko so v Cankarjevem domu, le nekaj deset metrov od ljubljanske Drame, že lanskega maja napovedali letošnji celoletni festival Shakespeare za vedno – začel se je januarja z razstavo Hamlet na Slovenskem –, pa so danes svojega predstavili tudi v ljubljanski Drami. Potekal bo teden dni, od 17. do 23. aprila, pod naslovom Živel Shakespeare! pa bo združil šest dogodkov.

Vzrok za množico različnih prireditev, ki v osrčje postavljajo enega najvplivnejših dramatikov v zgodovini evropske literature in kulture, je seveda 400. obletnica Shakespearove smrti. Še zlasti veliko pozornosti ob tem dogodku dramatiku namenjajo v Veliki Britaniji, med njimi seveda tudi londonsko gledališče Shakespeare's Globe – gledališče, za katero je v njegovi izvorni obliki pisal prav Shakespeare, danes pa gre za ustanovo, ki ne le uprizarja njegova dela, ampak se posveča tudi raziskovanju in poučevanju Shakespearovega opusa in življenja.

Ob 450-letnici dramatikovega rojstva, leta 2014, je gledališče začelo s turnejo Hamlet Globe to Globe, katere cilj je, da prikažejo predstavo v vseh 205 državah sveta. Namen turneje je seveda popularizacija in internacionalizacija Shakespeara predvsem tam, kjer ga doslej niso uprizarjali ali pa so ga manj poznali. Skupina tako nastopa na najrazličnejših krajih, od klasičnih gledališč, templjev in starodavnih palač do vaških trgov in plaž, gostovali pa so tudi v begunskih taboriščih po svetu. Turnejo je med drugimi podprl tudi Unesco.

Le nekaj dni pred koncem turneje, 23. aprila, ki bo natančno na dan 400. obletnice Shakespearove smrti, bo gledališče gostovalo tudi v Sloveniji. Prav to gostovanje pa bo 17. aprila na velikem odru ljubljanske Drame tudi odprlo festival Živel Shakespeare!. Šlo bo za eno redkih priložnosti pri nas v živo slišati Shakespeara v izvirniku.

Poleg gostovanja bodo v Drami v okviru festivala obnovili tudi uprizoritev Beneškega trgovca v režiji Eduarda Milerja iz sezone 2010/2011, premierno pa pokazali dve intimnejši postavitvi Shakespeara. Na Levem odru bo to Hamlet v režiji Daniela Daya Škufca, monodrama z Robertom Korošcem kot Hamletom. Njena posebnost bo, da bo igralec sedem vlog razdelil med občinstvo. Kot sklep festivala pa bo na Malem odru premierno uprizorjen še Macbeth v režiji Igorja Pisona.

Poleg gledaliških predstav se na festivalu obetata še dva pogovorna dogodka. Prvi si bo vzel za temo Shakespearovo življenje in delo skozi perspektivo biografije Will in svet (Will in the World) Stephena Greenblatta, ameriškega akademika in zgodovinarja ter utemeljitelja novega historizma. Biografija o Shakespearu, ki je na lestvici New York Timesa kar devet tednov zasedala prvo mesto, bo namreč prihodnji teden v prevodu Marije Zlatnar Moe pri založbi Beletrina izšla tudi v slovenskem jeziku. Na debati se bosta o njej pogovarjali prevajalka ter dr. Svetlana Slapšak. Niz predavanj ob izidu prevoda te biografije bo v aprilu potekal tudi v Cankarjevem domu v okviru njihovega festivala Shakespeare za vedno.

Drugi najavljeni pogovor pa bo poskušal obrniti perspektivo refleksije Shakespeara. Namesto o tem, kaj si mi danes mislimo o njegovem delu, bosta poskušala filozofa dr. Mladen Dolar in dr. Gregor Moder odgovoriti na vprašanje, le kaj bi si Shakespeare mislil o nas. Pa tudi: kaj bi bili mi danes brez njega? Sogovornika bosta izhajala iz Kralja Leara in Beneškega trgovca. Iz prvega zaradi prespraševanja razmerja med vladarjem in dvornim norcem, torej preneseno med umetnikom in oblastjo, iz drugega pa zaradi tematizacije izvorov kapitalizma in narave dolga.

Tik pred začetkom Draminega Shakespeara bo v okviru festivala Shakespeare za vedno v Cankarjevem domu še premiera uprizoritve besedila Hamlet pa pol dramatika in režiserja Jaka Andreja Vojevca, ki pogleda v zakulisje uprizoritve Hamleta v osrednji gledališki hiši. »Bolj ko se bliža premiera, bolj jasno je, da so odnosi znotraj gledališča prav tako zapleteni kot v sami drami ...«

Aprila nam torej, vsaj kar se Shakespeara tiče, nikakor ne bo dolgčas.