Znani so nominiranci za Grumovo nagrado

Žirijo so s svojimi besedili prepričali Andrej E. Skubic, Simona Semenič in Vinko Möderndorfer, ki je nominiran za dve deli.

Objavljeno
14. marec 2014 13.44
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V Prešernovem gledališču bodo v sklopu prihajajočega Tedna slovenske drame − potekal bo med 27. marcem in 6. aprilom − znova podelili nagrado za dramska besedila, poimenovano po Slavku Grumu. Na natečaj zanjo je letos prispelo 27 besedil, ob teh pa so v konkurenci za nagrado ostala tudi tri besedila, ki so bila za nagrado nominirana že na lanskem festivalu. Končni zmagovalec bo znan na sklepni slovesnosti Tedna slovenske drame 6. aprila.

A se je seznam kandidatov zanjo že zožil na tri imena. Petčlanska žirija, v kateri so se sešli kritik in teatrolog Matej Bogataj, dramaturginja in prevajalka Darja Dominkuš, igralka Vesna Jevnikar, režiser in literat Marko Sosič ter režiserka Renata Vidič, je namreč za Grumovo nagrado 2014 nominirala štiri dramska besedila treh avtorjev, in sicer Pavla nad prepadom Andreja E. Skubica, tisočdevetstoenainosemdeset Simone Semenič in besedili Vinka Möderndorferja Mali nočni kvartet in Evropa.

Kot zapišejo, je Pavla nad prepadom Andreja E. Skubica na zgodovinske vire in dokumente naslonjena drama o medvojni plezalki in lastnici kinematografov Pavli Jesih. Drama iz retrospektive, iz Pavlinih zrelih let, obnavlja dogodke, njene plezalne uspehe in nesrečo v gorah, prikaže pa tudi pritiske nanjo, najmočneje in najusodneje so nanjo pritisnili povojna socialistična oblast, agitprop in razni ideološki forumi.

Dramsko besedilo Simone Semenič tisočdevetstoenainosemdeset zasuka in odvijači dva časa, začetek osemdesetih, ko je prihodnost obetala, in današnjega, ko se zavedamo, da smo lepši jutri izgubili nekje vmes, med idealiziranjem prihajajočega in nostalgičnim spominom na preteklo.

Med nominiranimi besedili sta tudi besedili Vinka Möderndorferja Mali nočni kvartet, presenetljivo napeta in globoko pretresljiva igra o ljudeh, ki v zaostreni ekonomski situaciji izgubljajo tako materialno varnost kot dostojanstvo in na drugi strani o tistih, ki so enako situacijo s pridom izkoristili, in dramski tekst Evropa, groteskna črna komedija o eksistencialni brezizhodni usodi mlade generacije, predvsem tiste, ki se lahko pohvali z izobrazbo.

Našteta besedila bodo predstavili v okviru že tradicionalnega dneva nominirancev, ki bo 1. aprila med 10. in 17. uro v Stolpu Škrlovec Kranj, sicer pa v PGK od leta 2012 podeljujejo tudi nagrado za mladega dramatika, za katero lahko konkurirajo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do trideset let. Letos so jih prejeli šest, avtor najprepričljivejšega pa bo prav tako znan na zaključni slovesnosti Tedna slovenske drame.