Visoki obrati na Ptuju

Nocoj odpirata vrata ob tradicionalnem karnevalu dva največja ptujska festivala Arsana in ArtStays.

Objavljeno
24. julij 2013 18.12
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Če je bil Ptuj do včeraj še precej zaspano poletno mesto, bo že kmalu povsem drugače.

Glasba in likovna oziroma vizualna umetnost naj bi tudi letos na Ptuj v desetih dneh privabila okoli trideset tisoč ljudi.

Kar se tiče koncertov, bomo tukaj videli in slišali posameznike in zasedbe iz Slovenije, različnih evropskih držav, Afrike in Kube, med njimi Lovra Pogorelića, El seniores, Gala & Severo Gjurin s simfoničnim orkestrom, Denise Jannah, Feguš kvartet in Vaska Atanasovskega ter različne evropske mojstre klasične glasbe.

Poleg glasbenega festivalskega dogajanja bo potekala 5. mednarodna poletna glasbena akademija, poulični koncerti, seminarji, predavanja ter okrogle mize, ton dogajanja pa bo dajalo dvesto šestdeset glasbenikov s področja klasične, pop, jazz in etno, vokalne in instrumentalne glasbene umetnosti.

Med vrhunce festivala, ki se začenja danes zvečer s koncertom zasedbe Perpetuum Jazzile, organizatorji opozarjajo na nastop Lovra Pogorelića, enega najbolj nadarjenih hrvaških pianistov, ki je pohvale požel tudi z zadnjo zgoščenko z deli Rahmaninova in Musorgskega, odlično jazzovsko pevko Denise Jannah ter mednarodni godalni orkester s solisti, kjer se bodo renomirani glasbeniki v času festivala povezali v mednarodni godalni orkester.

Mednarodni festival sodobne umetnosti Art Stays bo po lanski jubilejni izdaji, s katero so pomembno zaznamovali Evropsko prestolnico kulture (EPK), letos poskušal na Ptuju ponovno ustvariti živahno mednarodno umetniško okolje in platformo za izmenjavo izkušenj, idej in mnenj o sodobni umetnosti.

Letos sodeluje okoli sto umetnikov iz osemindvajsetih držav, ki se bodo predstavili v okviru različnih programskih sklopov pod skupnim naslovom Expose /Izpostavi, saj želijo pokazati raznovrstnost sodobne vizualne produkcije.

Na Ptuj prihaja pisana mednarodna druščina umetnikov, veliko jih je iz Italije, saj tam živi tudi gonilna sila festivala in njegov umetniški direktor Jernej Forbici. Ta posebej opozarja na razstavo francoskega umetnika Bernarda Aubertina, saj je to njegova prva razstava pri nas, zastavljena pa je kot manjša retrospektiva.