Pritzkerjeva nagrada za arhitekturo Alejandru Araveni

Lani je bil imenovan na čelo Arhitekturnega bienala v Benetkah, sedaj mu je pripadla najuglednejša arhitekturna nagrada.

Objavljeno
12. januar 2016 16.55
Posodobljeno
14. januar 2016 11.00
V. U.
V. U.

Znan je prejemnik prestižne Pritzkerjeve nagrade za letošnje leto. To je leta 1967 rojeni Alejandro Aravena, ki bo v zgodovini podeljevanja nagrade – letošnja podelitev bo 41. po vrsti – za Brazilcem Oscarjem Niemeyerjem, ki jo je dosegel leta 1988, šele drugi nagrajenec iz Južne Amerike. Izhaja iz Čila.

Aravena je po mnenju letošnje žirije arhitekt na čelu nove generacije umetnikov gradnje s širokim, holističnim odnosom do njenega razumevanja. S svojim delom jasno nakazuje možnosti povezovanja vprašanj družbene odgovornosti, ekonomskih izzivov in oblikovanja človeških bivališč ter mesta. Možnosti povezovanja arhitekture kot umetnosti in družbenih ter ekonomskih izzivov, s čimer je pomembno razširil vlogo arhitekta.

Po rodu je iz čilske prestolnice Santiago, sicer pa diplomant tamkajšnje Katoliške univerze v Čilu. Študiral je tudi na beneški arhitekturni fakulteti IUAV, in sicer zgodovino ter teorijo, vzporedno pa na tamkajšnji likovni akademiji še grafiko. Lasten biro Alejandro Aravena arhitekti je odprl že leta 1994, v domovini pa sedaj vodi podjetje Elemental.

Angažma v Čilu in po vsem svetu

Elemental ima ustanovno letnico 2000 in je usmerjen v projekte na področjih infrastrukture, prevoza, stanovanjskih objektov in širšega javnega prostora. V okviru angažmaja Elementala je, denimo, nastalo več kot 2500 domov, ki odražajo sposobnost povezovanja domišljije, fleksibilnosti in iskanja neposrednih arhitekturnih rešitev v okviru nizkocenovne gradnje.

Med drugimi Aravenovimi projekti (zgrajenimi ali načrtovanimi) so še, denimo, Novartisov kampus na Kitajskem, prostori za pisatelje Fundacije Michalsky v Švici, nov Center sodobnih umetnosti v Moskvi in borza v Teheranu. Zelo veliko je gradil tudi v domačem Čilu, denimo objekte v okviru omenjene Katoliške univerze, kjer je študiral tudi sam.

Aravena je v dosedanji karieri na beneškem Arhitektuirnem bienalu že osvojil srebrnega leva, sicer pa tudi nagrado za oblikovalca leta londonskega Muzeja oblikovanja, avstrijsko nagrado Zumthobel, dansko nagrado index, ameriško nagrado marcus in več nagrad s področja zelene oziroma trajnostno usmerjene arhitekture v ZDA, Švici ter Franciji.

Pritzkerjeva nagrada, ki velja za najuglednejšo na področju umetnosti gradnje, se sicer imenuje po svojem ustanovitelju, podjetniku Jayu Pritzkerju, tradicionalno jo sponzorira The Hyatt Foundation, velja 100.0000 ameriških dolarjev, Aravena pa njeno podeljevanje zelo dobro pozna, saj je bil v preteklosti član žirije zanjo.