Problematična vagina japonske umetnice

Megumi Igaraši aretirali, ker je tridesetim ljudem posredovala svojo umetnino - 3D datoteko svojega spolnega organa.

Objavljeno
15. julij 2014 12.55
Posodobljeno
15. julij 2014 15.00
Je. K., kultura
Je. K., kultura

V svetovnih medijih precej odmeva novica, da so na Japonskem aretirali umetnico Megumi Igaraši zaradi njenega umetniškega opusa, v katerem glavno vlogo igra vagina. Tridesetim ljudem je namreč poslala 3D datoteko s podatki o svojem spolovilu, ki jim omogoča, da jo »natisnejo« v 3D printerju.

S tem naj bi umetnica kršila japonsko zakonodajo, ki prepoveduje obscenosti. Dvainštiridesetletna Megumi Igaraši, ki deluje pod psevdonimom Rokudenašiko (kar v prevodu pomeni Pridanič), je prek spleta sporočila, da je žensko spolovilo zanjo vselej predstavljalo skrivnost. Japonska kultura je namreč naklonjena penisom in jih slavi, medtem ko ženske genitalije še vedno predstavljajo tabu.

Tančico skrivnosti, ki na Japonskem prekriva ženski spolni organ, se je odločila odstreti s serijo skulptur, ki jih je naslovila Decoman. Gre za besedo, sestavljeno iz dveh delov, kjer se »deco« nanaša na dekoracijo, »man« pa izhaja iz japonske besede za vagino: manko. Sama beseda in tudi zloženka sta na japonskem tako rekoč izgnani iz javnega prostora.

»Dolgo časa nisem vedela, kako naj bi izgledala vagina. Zdelo se mi je zabavno okrasiti (model) vagine in iz nje napraviti dioramo. A bila sem zelo presenečena, ko sem videla, kako vznemirjeni so postali ljudje ob mojem delu, tudi če so me le slišali reči besedo vagina,« je še zapisala umetnica. Med njenimi skulpturami velja omeniti Vaginalno bojno sceno, kjer igračke vojakov zavzemajo pobočje, ki zelo spominja na žensko intimno anatomijo. Podoben motiv pobočja lahko zaznamo tudi v njeni diorami dekliške šole.

Igarašijevo so aretirali zato, ker je podatke za 3D model njenih genitalij poslala tridesetim posameznikom, ki so se odzvali na njeno predstavitev v okviru crowd-fundinga (množičnega doniranja za razne projekte prek spleta). V okviru tega projekta je Japonka napravila kajak po modelu svoje vagine, poimenovala pa ga je Pussy boat ali – v prostem prevodu – Muckasta ladja. Umetnica zanika, da bi za načrt svoje vagine prejela denar, medtem ko neimenovani policijski viri navajajo, da je za te podatke prejela milijon jenov (7.233 evrov).

Ob aretaciji Igarašijeve so mnogi povzdignili glas, saj naj bi bila japonska kultura in njena zakonodaja precej hipokritska, ko pride do seksualnosti in spolnih organov. Kar namreč bode v oči, je, da je japonska stripovska kultura, predvsem v znanih mangah, polna obscenih podob in celo pornografskih upodobitev otrok.

Prav tako umetnica opozarja, da je njena aretacija smešna v luči dejstva, da na japonskem obstaja uradno sponzoriran festival jeklenega penisa v Kawasakiju. Vsako prvo nedeljo v aprilu se tam zberejo ljudje, ki častijo moški spolni organ. Ta je centralni motiv festivala in ga je moč tam videti in kupiti v vseh možnih oblikah: od slaščic, ilustracij do obscenih okraskov. Mnogi mu pripisujejo čarobne moči oziroma ob njem molijo za svoj posel ali lepo zakonsko življenje.

Poletje vagine

Aretacija Megumi Igaraši to poletje ni prvi incident povezan z vagino. Konec junija se je mladi ameriški študent zataknil v skulpturo vagine v Tübingenu v Nemčiji. Umetniško delo perujskega umetnika Fernanda de la Jara, ki že od leta 2001 stoji pred tübingenškim univerzitetnim inštitutom za mikrobiologijo in virologijo, je narejeno iz dvaintridesetih ton veronskega marmorja in naj bi po besedah umetnika označevalo »izhod v svet«.

Nesrečnega študenta je iz vaginalnega ujetništva reševalo dvaidvajset gasilcev, ki so ročno in brez pomoči orodij opravili delo porodničarjev, kot so nenavadno reševalno akcijo označili v Guardianu. Župan Tübingena je za Süddeutsche Zeitung priznal, da si je poskušal predstavljati, kako je do nesreče prišlo, tudi ob misli na najbolj ekstremne adolescentne fantazije: »Da smo ta mojstrski dosežek nagradili z reševanjem dvaindvajsetih gasilcev, me malo boli pri srcu.«