Ameriški igralec Steven Seagal je postal srbski državljan

Pravi, da bo naredil vse za promocijo Srbije, izrazil pa je tudi željo po ustanovitvi akademije za aikido v Beogradu.

tor, 12.01.2016, 11:00

Ameriški igralec akcijskih filmov, glasbenik in humanitarec Steven Seagal je dobil srbsko državljanstvo. Seagal se je v zadnjih mesecih pogosto mudil v Srbiji. Nazadnje je s svojim rock blues bandom nastopil na novoletnem koncertu v središču Beograda, pred srbskim parlamentom, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Državljan Republike Srbije postaja Seagal (Saul) Steven Frederic, rojen 10. aprila 1952 v ameriški zvezni državi Michigan, državljan ZDA,« so v ponedeljek objavo v zadnji številki uradnega lista, s katero je igralec postal srbski državljan, povzeli srbski mediji.

V Srbijo s črnim pasom

Igralec je decembra dvakrat obiskal Srbijo ter se srečal s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem in srbskim premierom Aleksandrom Vučićem. Po sestanku z Vučićem je dejal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, za promocijo Srbije v svetu. Izrazil je tudi željo, da ustanovi akademijo za aikido v srbski prestolnici. Sam je v tej borilni veščini dosegel mojstrsko stopnjo črni pas, 7. dan.

Igralec je svoje borilne sposobnosti prikazal v več hollywoodskih filmih, v njih so bile uporabljene tudi njegove skladbe. Že od svojih najstniških let igra kitaro, blues je njegova strast.

Doslej je objavil albuma Songs from the Crystal Cave (2005) in Mojo Priest (2006), koncertni oder pa si je delil z legendami, kot so BB King, John Lee Hooker, Bo Diddley in Clarence »Gatemouth« Brown.

Prijavi sovražni govor