Bosta papežu Frančišku pri dvigu ugleda Vatikana pomagala Oprah in Hollywood?

Papež naj bi se jeseni sestal z izbranimi težkokategorniki ameriške zabavne industrije in pretresel medijsko strategijo.

Objavljeno
07. avgust 2015 17.08
reut*SAFRICA-OPRAH-SCHOOL
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Papež Frančišek bi rad popravil javno podobo Vatikana v zahodni hemisferi. S kako korenito in dolgoročno učinkovito vsebinsko reformo? Na to vprašanje bo seveda odgovoril čas, sveža novica pa je, da namerava v Vatikanu zaenkrat sklicati sestanek na temo obravnavanja Svetega sedeža v zahodni zabavni industriji.

Kot poroča The Hollywood Reporter, ki ga povzemajo tudi drugi mediji, je sestavil spisek hollywoodskih in drugih težkokategornikov, ki jih bo jeseni povabil na ekskluzivni sestanek. Na tem spisku so po pisanju medijev ikona ameriških televizijskih pogovornih oddaj Oprah Winfrey, igralec in producent s hollywoodske A-liste Matt Damon, ustanovitelj filmske produkcijske hiše DreamWorks David Geffen, omenjajo še Arija Emanuela in Patricka Whitesella iz agencije za talente na Beverly Hillsu William Morris Endeavor ali televizijskega in filmskega producenta Briana Grazerja. Skratka, ultravplivneže na področju oblikovanja javnega mnenja.

Tudi newyorški Daily News povzema, da bo beseda med posvečenimi vatikanskimi zidovi tekla o recepciji katolicizma na Zahodu in o tem, kako jo izboljšati. Vatikan sicer pri organizaciji dogodka sodeluje z nedobičkonosno fundacijo Varkey, v kateri so tovrstno pisanje že označili za spekulativno. Kot so izjavili, so bili le v dogovoru glede morebitnega sestanka na temo vpliva medijev na vrednote mladih ljudi po svetu, obravnavanje javnega mnenja o Vatikanu na njem pa ni bilo nikoli predvideno.

Odziv medijskih mogotcev na vabila še ni znan, dodajajo pa, da bo imel Frančišek, če se bodo odzvali, nedvomno ogromno vprašanj zanje. Televizije naj namreč ne bi gledal že 25 let. Da je ne bo gledal, se je v noči 15. julija leta 1990 zaobljubil nebeški Mariji (konkretno v mednarodni različici Virgen del Carmen, ki jo častijo od Španije do Latinske Amerike). Tako je nekoč zaupal argentinskemu časniku La Voz del Pueblo ...