Trubarjev dan: literarni večer, proslava v DZ ...

Za spominski dan avtorja prve knjige v slovenskem jeziku je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva v juniju 1508.

Objavljeno
08. junij 2016 11.23
lvi*PRIMOZ TRUBAR
V. U., STA
V. U., STA

Današnji datum je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan avtorja prve knjige v slovenskem jeziku je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva v juniju 1508.

Primož Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji.

Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

Tradicionalni literarni večer Društva slovenskih pisateljev

V Državnem zboru so današnji dan za državni praznik, ki pa ni dela prost dan, sprejeli junija leta 2010. Odbor DZ za kulturo bo danes pripravil proslavo v preddverju velike dvorane, v uradu predsednika republike bo dan odprtih vrat, na Trubarjevini pa tradicionalni literarni večer Društva slovenskih pisateljev.

Tradicionalni literarni večer društva z naslovom Dom v jeziku na Trubarjevi domačiji na Rašici bo v znamenju literarnih nagrajencev. S svojimi besedili bodo nastopili dobitniki največjih slovenskih literarnih nagrad: Meta Kušar, Andrej E. Skubic, Miklavž Komelj, Ervin Fritz, Jan Krmelj in Mojca Kumerdej. Večer bo neposredno prenašal tretji program nacionalnega radia, program Ars.

Trubarja se bodo s prireditvijo, ki so jo poimenovali Primož Trubar na naših vsakdanjih poteh, spomnili tudi v Univerzitetni knjižnici Maribor.