Deloskop izpostavlja: Dan Zvezdice Zaspanke

Ljubljana, Kinodvor, LGL, Ljubljanski grad, v nedeljo, 25. 10., od 15. do 20. ure.

Objavljeno
24. oktober 2015 14.52
T. Ju., Deloskop
T. Ju., Deloskop

Okrogli obletnici, 60 let od prve uprizoritve lutkovne predstave Zvezdica Zaspanka na marionetnem odru Mestnega lutkovnega gledališča v Ljubljani in 50 let od predvajanja istoimenskega filma, ki je bil tudi prvi slovenski barvni celovečerni film z lutkami, bo počastil program dogodkov, namenjenih ljubiteljem lutk vseh starosti.

V ljubljanskem Kinodvoru si bodo lahko danes ob 15. uri ogledali omenjeni lutkovni film, ki ga je leta 1965 posnel lutkar Jože Pengov, zatem pa si ob 16. in 17. uri v delavnicah Lutkovnega gledališča Ljubljana izdelali dvojnice lutke naslovne junakinje.

Izpred Lutkovnega gledališča, kjer bo ob 17. uri (že razprodana) lutkovna predstava Zvezdica Zaspanka, se bodo lahko ob 18. uri priključili vodenemu sprehodu do Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu in pospremili slovesen dogodek, ko bodo razstavljenim lutkam za tri mesece pridružili lutko Zvezdice Zaspanke iz Lutkovnega muzeja Sergeja Obrazcova v Moskvi. To je edina dvojnica izvirne marionete Zvezdice Zaspanke, ki je leta 1972 zgorela v požaru lutkovne delavnice ljubljanskega lutkovnega gledališča.