Deloskop izpostavlja: Festival Plavajoči grad

Kozarišče, Grad Snežnik. Od 3. do 5. 8.

Objavljeno
02. avgust 2017 19.06
M. V.
M. V.

Grad Snežnik se bo z okoliškimi gozdovi med 3. in 5. avgustom spremenil v prostor dvajsetih magičnih vizualnih prizorišč, na katerih se bo predstavilo približno sto skupin z vsega sveta.

Na splavu, v grajskih dvoranah, na gasilskem avtomobilu, na obzidju, v jami, ob izviru, na poljanah, med drevesi, na konjski vpregi ter na drugih neobičajnih krajih bodo zrastli odri za nastopajoče, ki letos prihajajo iz 33 držav in bodo v treh dneh ponudili kar 200 dogodkov.

Festival Plavajoči grad prinaša preplet etnoglasbe, gledališča, vizualnih umetnosti, plesa, kulinarike in narave. Organizatorji pravijo, da je najprej namenjen delovnemu srečanju umetnikov, šele potem je to festival za širšo javnost, ki je vsako leto številnejša.

Tema letošnjega festivala je Spiritus Mundi, kot parafraza pozabljenih grajskih duhov, ki s pomočjo scenografov znova oživijo. Ti se bodo pojavljali v obliki ogromnih lutk, šepetajočih gozdov, projekcij ali monumentalnih skulptur …

Festival bo nocoj ob 18. uri uvedel 80-članski orkester Etno Histeria World Orchestra, ki bo s spektaklom na jezercu v soboto tudi sklenil festivalsko dogajanje. Sicer pa bodo od četrtka vsak dan in vsako uro na šestih odrih hkrati potekali koncerti ustvarjalcev, kot so Nano Stern, eden vidnejših latinskoameriških kantavtorjev, Kate Young Quintet, ki ga vodi dobitnica letošnje nagrade BBC za najboljši album, indijsko-balkanski projekt Zamee, alžirska temperamentna skupina Gnaoua Vibration in številni drugi.

Zelo pester bo tudi program gledališča, filma in vizualnih umetnosti. Program se bo vsak dan končal ob polnoči, v petek in soboto dopoldne pa bo potekal na dvoriščih vaščanov Šmarate in Kozarišča.