Deloskop izpostavlja: Mesto žensk

Ljubljana, več prizorišč. 12., 13., 14. 10.

čet, 12.10.2017, 06:00

Triindvajseti Mednarodni festival sodobnih umetnosti si je za letošnje vodilo zadal pretresanje norm in nesprejemanje idej, ki jih konservativne in nacionalistične ideologije ponovno propagirajo kot nekaj naravnega.

Današnji dan bo v Parku Špica ob 17. in 18. uri uvedel lokacijski večmedijski performans Irene Pivka in Braneta Zormana Hodi.Ti. Ustvarjalca napovedujeta zvočni sprehod, ki ga gledalka oziroma gledalec opravi po vnaprej začrtani poti s pomočjo aplikacije na telefonu. Pri tem izhajata iz ideje hoje kot politične akcije oziroma možnega načina upora (obvezne prijave na production@cityofwomen.org).

V Galeriji Škuc bodo ob 19. uri odprli razstavo Liminalni agenti avtorjev Špele Petrič in Miha Turšiča. Razstava predstavlja projekte, ki združujejo umetniške in znanstvene postopke ter pristope za gradnjo alternativnih modelov odnosov z nečloveškimi drugimi – rastlinskimi, živalskimi ali tehnološkimi – ki ne bi temeljili na privilegiranju človeškega.

Ob 21.30 bo v klubu Gromka na Metelkovi v sodelovanju FriForme in Defonije koncert. Na večeru proste improvizacije bodo ob Uti Wasserman, nemški vokalistki, skladateljici in interpretinji sodobne glasbe, v različnih zasedbah nastopile še pianistka in skladateljica Elisabeth Harnik, Nina Polaschegg, ki igra kontrabas v baročnih ansamblih in orkestrih ter v improviziranih godbah, jazzovska vokalistka Luisa Tucciariello, violinistka Alison Blunt in Hannah Marshall, ki se ukvarja z improvizacijo na področju jazza in nove glasbe. Za sklep večera se bodo Uti Wasserman pridružile še udeleženke delavnic.

V petek bodo v Stari mestni elektrarni (18.30) predstavili dela v nastajanju, ki nastajajo v okviru projekta Uprizarjati spol – ples razlik.

V soboto, zadnji dan festivala, bo prireditve uvedla projekcija filma Poletje 1993 režiserke Carle Simon (Kinodvor, ob 17. uri); Pia Brezavšček, Barbara Krajnc Avdić in Saška Rakef bodo premierno izvedle zvočno igro o materinskem mitu Idealna (Stara mestna elektrarna, ob 20. uri), festivalsko dogajanje pa bo zaokrožila Skupina Feminalz z burlesknim performansom Matilda Buns in njene žemljice.

Prijavi sovražni govor