Deloskop izpostavlja: V Novem mestu Praznik situl

Novo mesto, Mestni trg. Od 18. do 24. ure.

Objavljeno
23. junij 2017 14.37
M. V.
M. V.

Dolenjski muzej in Mestna občina Novo mesto napovedujeta danes med 18. in 24. uro drugi Praznik situl, festival prazgodovinskega življenja in kulinarike.

Z njim želita poudariti in predstaviti bogato dolenjsko arheološko dediščino, predvsem pa Novo mesto kot evropsko najdišče z do zdaj največ odkritimi železnodobnimi bronastimi situlami.

Letošnji program so prilagodili v Novem mestu oklicanem Jantarjevem letu, poleg obrtnikov in rokodelcev pa so vključili še domačo plesno skupino Kres, glasbene zasedbe in nemško arheološko-uprizoritveno skupino Alauni.

Program bodo na Glavnem trgu začeli ob 18. uri s prikazom starodavnih obrti in otroškimi delavnicami. Sledil bo glasbeni nastop skupine Cantlon in plesni nastop folklorne skupine Kres na temo glasbe in plesa starejše železne dobe.

Med 21. in 22. uro bodo uprizorili sprejem halštatskih gostov pri novomeškem knežjem paru. V Dolenjskem muzeju pripravljajo ob 22. uri vodstvo po stalni arheološki razstavi in situlskih spomenikih, na Mestnem trgu pa koncert glasbene skupine Beer Belly, ki izvaja tradicionalno irsko, škotsko in keltsko glasbo. Festival bodo dopolnili z gostinsko ponudbo s pridihom hrane starejše železne dobe. Če bo deževalo, prireditev odpade.