Deloskop izpostavlja: Začenja se festival Noči v Stari Ljubljani

Različna prizorišča, Ljubljana. Odprtje festivala na Novem trgu nocoj ob 20.15.

Objavljeno
24. avgust 2016 15.03
Posodobljeno
25. avgust 2016 06.00
jer*Stara Ljubljana
M. V.
M. V.

Ustanova Imago Sloveniae napoveduje tradicionalni mednarodni festival ob zaključku poletja, Noči v Stari Ljubljani. Do sobote, 27. 8., se bodo na številnih prizoriščih v starem mestnem jedru zvrstili glasbeni dogodki, filmske projekcije v okviru Festivala filmov o glasbah sveta ter projekcije v sklopu Letnega kina na Kongresnem trgu.

Festival bo spremljal mednarodni znanstveni simpozij, na katerem bo 43 vodilnih muzikologov iz 22 držav osredotočenih na sodobne smeri v avdiovizualni etnomuzikologiji. V glasbenem programu se bo na štirinajstih prizoriščih predstavilo več kot 200 glasbenikov iz 26 držav.

Vrhunci programa

Med njimi velja posebej omeniti indonezijsko skupino Toba World, avstrijski Kompost 3, madžarskega kitarista Sandorja Mesterja, Moonlight Sky in Gorana Bojčevskega, Jadranka Juras Jazz Kvintet, Tea Collorija in Momento Cigano. Na klasičnem področju bo posebej zanimiv Večer lepe glasbe in opernih arij s Komornim orkestrom Ljubljanskih solistov in znanimi opernimi solisti ter Dialog kultur violinistke Nadežde Tokareve in pianistke Maje Kastratovič.

Festival bodo na Novem trgu odprli nocoj ob 20.15, s koncertom Silikonski časi Janija Kovačiča in Big Banda RTV Slovenija, ki mu bo ob 22.00 sledil nastop indonezijske zasedbe Toba World. Na Dvornem trgu bo ob 20.30 koncert bosansko-hercegovske zasedbe tAman, ob 22.30 pa zasedbe Teo Collori in Momento Cigano.

Na Kongresnem trgu bo ob 21.00 projekcija nemega filma Odrešitev v zadnjem trenutku, ki ga bo v živo na klavirju spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov. Na Petkovškovem nabrežju bo ob 20.30 koncert kubansko-slovenske zasedbe Kvartet tradicionales, na Mestnem trgu bo ob 20.30 nastopil kitarist Sándor Mester, na Starem trgu ob 20.30 pa Moonlight sky in Goran Bojčevski.