Drugačni muzeji: Lipikum

Lipica: Doživetje lipicanca je osnovni program lipiške jahalne šole, ki ga jahači izvajajo z izbranimi žrebci.

Objavljeno
30. september 2015 18.10
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Tudi živali imajo svoje specializirane muzeje, denimo konj. Seveda gre za lipicanca!­ Muzej lipicanca Lipikum je v zgodovinskem stavbnem jedru­ ­kobilarne, v nekdanjem objektu­ Stara depandansa v ­Lipici. Muzejska vsebina obsega enajst tematskih sklopov, združenih v tri glavne teme.

V muzeju se lahko sprehodite po kobilarni in njenem posestvu, spoznate zgodovino kobilarne od njene ustanovitve do danes. Prostori so dovršeno oblikovalsko in barvno razmejeni, od črno-rjave v prvem do bele v zadnjem prostoru, ki simbolizirata spreminjanje konjeve dlake od njegovega­ rojstva do pozne zrelosti.

Prvi prostor ponuja zgodbo o nastanku in lastnostih lipicanca, povezanost konja s človekom in njegove upodobitve v mitologiji in umetnosti. Osrednji del predstavlja zgodovino lipiške kobilarne, vključno z vsakdanjim življenjem konj v Lipici, v zadnjem prostoru sta v ospredju predstavitev življenjskega okolja lipicanca ter razumevanje Kobilarne kot kulturnega spomenika.

Sodobni način muzejske interpretacije in dramaturško dovršena muzejska vsebina z dodanimi multimedijskimi in interaktivnimi elementi obiskovalce tega muzeja doživljajsko in igrivo popeljeta skozi večstoletni svet zgodb o Lipici in lipicancih, vabijo ­muzejske spletne strani (www.lipica.org/si).

Oglejte si zgodovinsko jedro z znamenitim »borjačem« in graščino, Velbanco – najstarejši hlev v Lipici, pokukate lahko v cerkvico svetega Antona Padovanskega, vse, kar ste si želeli vedeti o Lipici, lipicancih in Krasu, pa najdete v interaktivnem muzeju – Lipikumu. Nekateri bodo najbolj navdušeni nad opazovanjem kobil z žrebeti na paši.

Doživetje lipicanca je osnovni program lipiške jahalne šole, ki ga lipiški jahači izvajajo z izbranimi žrebci. Program vsebuje posamezne elemente vrhunske dresure, ki jih konj in jahač razvijata in pilita do popolnosti in nato povezujeta v celoto. To so sestavine najbolj atraktivnih točk predstave lipiške šole jahanja. Prav v tem programu­ je izpostavljena sposobnost jahača, da prepozna individualne posebnosti konja ter njegovo moč in energijo usmeri v do potankosti izdelane figure.

Doživetje lipicanca je program, ki najbolje predstavi značajske posebnosti tega čudovitega konja: inteligenco, radovednost, igrivost in voljo do učenja. Predstava traja 45 minut in se vedno konča s točko šola nad zemljo, v kateri nastopajo najbolj nadarjeni žrebci Lipice. Predstave klasične šole jahanja so na programu od aprila do konca oktobra.