Drugačni muzeji: Podzemlje Pece

V Mežici sta na ogled muzejska stavba in rudnik s kolesarsko stezo.

Objavljeno
14. september 2015 12.36
iza*Blackhole
J. Š. A.
J. Š. A.
Ste vedeli, da imamo v Sloveniji­ približno 168 muzejev, galerij oziroma razstavišč in še najmanj sto zasebnih muzejev in zbirk? Med temi je veliko muzejev ali manjših zasebnih zbirk, ki predstavljajo prav posebne predmete. Nekaj teh bomo na straneh kulture predstavili v prihodnjih dneh.

Podzemlje Pece v Mežici je danes turistični rudnik in muzej, sicer pa je to eden najstarejših evropskih rudnikov, saj so rudo na tem območju menda kopali že Rimljani. Leta 1988 so izčrpali rudne zaloge, zato so rudnik počasi zaprli, leta 1994 pa je bil preurejen v muzej. Upravlja ga Podjetje za razvoj turistične in muzejske dejavnosti, d. o. o.

Na ogled sta muzejska stavba in rudnik, v katerem sta urejena tudi kolesarska steza in prostor, namenjen koncertom in drugim dogodkom. Posebnost tega muzeja je zanesljivo kolesarska steza, saj se koncerti prirejajo tudi v številnih drugih muzejskih prostorih, npr. tudi v Postojnski jami.

Gorska kolesa so narejena za uživanje v gorah, v Mežici pa je mogoče kolesariti tudi skozi goro, saj so našli prehod po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod Peco. Z vodnikom in svetilkami lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov podzemne poti iz ene doline v drugo, kar je lahko nepozabna pustolovščina. Pot poteka po varnih rovih in se dvigne le za okrog petnajst metrov, a vdolbine in grbine nekdanjih železniških pragov ne dopuščajo lagodnega ­kolesarjenja.

Podzemno kolesarjenje

Kolesarska avantura se začne s sprejemom pri vodniku v infocentru Geoparka Karavanke in Podzemlja Pece, na Glančniku v Mežici. Kolesarje pelje do vhoda na Igrčevem v Črni, kjer se podajo v rudnik. Po prekolesarjeni podzemni poti pridejo iz rudnika na Bregu nad Mežico, od koder se spustijo po asfaltirani cesti do izhodiščne točke na Glančniku. Stalna temperatura okrog 10 stopinj Celzija, popolna tema in varnostni predpisi v podzemlju zahtevajo posebno opremo. Uporaba čelade in naglavne svetilke je obvezna oprema, ki jo izposojajo ob plačilu vstopnine. Priporočajo topla športna oblačila in kolesarske rokavice.

Turistični rudnik in muzej je za obiskovalce odprt od leta 1997, ko sta bila za javnost odprta del urejenega kompleksa v rudniku in del muzeja na Glančniku. Kasneje so bile dodane vedno nove vsebine. Do konca leta 2013 ga je obiskalo okoli 258.422 turistov, od tega s ­kolesi 23.143.

Mimogrede, muzej/rudnik v Mežici (podzemljepece.com) si lahko ogledate tudi z vlakom, kajakom ...