Državni zbor še formalno razrešil pet članov NSK

Razrešitev sledi decembrski odstopni izjavi predsednika in štirih članov Nacionalnega sveta za kulturo (NSK).

Objavljeno
30. marec 2016 12.21
V. U., STA
V. U., STA

Državni zbor je soglasno razrešil predsednika in štiri člane Nacionalnega sveta za kulturo (NSK). Razrešeni so bili Metod Pevec, ki je opravljal funkcijo predsednika NSK, ter člani Milena Mileva Blažić, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan.

Omenjeni člani so v DZ poslali odstopno izjavo dan po tistem, ko se je 17. decembra lani iztekel rok, ki so ga v pismu postavili premieru Miru Cerarju, da razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Premier se na poziv ni odzval, ker postavljanje ultimatov po njegovem mnenju ni prava pot.

Člani sveta so menili, da je vodenje ministrstva za kulturo izrazito politično in nestrokovno. Ministrici so očitali počasnost pri zakonodajnih spremembah ter ustanovitev komisije za pomoč pri pripravi strokovnih izhodišč modernizacije javnega kulturnega sektorja, v kateri so, kot so opozorili, imenovani sodelavci ministrstva in direktorji ustanov, ki prejemajo najvišje deleže sredstev z ministrstva.

Vlada predlagala, da krmilo NSK prevzame Uršula Cetinski

Ministrstvu so očitali tudi, da zavrača uresničevanje nacionalnega programa za kulturo, izrazili so razočaranje nad nepremišljeno in avtoritarno kadrovsko politiko, dvomili pa so tudi o tem, da ministrica razume resnost razmer v kulturi in da jih je znala uspešno predstaviti pri oblikovanju proračuna za leti 2016 in 2017.

NSK sicer šteje sedem članov. Uroš Lajovic se zahtevi po ministričini razrešitvi ni pridružil, prav tako ne Jadranka Plut, ki je podprla navedene očitke, ne pa tudi poziva k njeni razrešitvi.

Z današnjo razrešitvijo predsednika in štirih članov NSK je izpolnjen pogoj za obravnavo predloga za imenovanje novih članov sveta. Vlada je 10. marca predlagala, da bi za novo predsednico NSK imenovali Uršulo Cetinski, za člane pa Andreja Gasparija, Silvana Omerzuja, Andrejo Rihter in Toneta Partljiča.

Mandatno-volilna komisija bo predlog za imenovanje novih članov obravnavala na seji 14. aprila, DZ pa na aprilski seji, so za STA sporočili iz DZ. Predsednik in člani NSK so imenovani za obdobje petih let.