Dvoje mest, dvoje kultur in mentalitet

Evropski prestolnici kulture Valletta in Leeuwarden si obetata, da bo pestro kulturno dogajanje pritegnilo veliko turistov.

Objavljeno
10. januar 2018 13.00
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Glavno mesto Malte Valletta­ in nizozemsko mesto Leeuwarden­ sta od 1. januarja evropski prestolnici kulture. Vsako od mest ima drugačen koncept,­ ki je pogojen z družbenimi, kulturnimi, gospodarskimi in ­geografskimi značilnostmi.

V mestu Leeuwarden na severu Nizozemske so si zamislili projekt Evropska prestolnica kulture kot družbeni eksperiment. V glavnem mestu pokrajine Frizija so s pomočjo umetnosti in kulture koncipirali model odprte družbe, v frizijskem jeziku temu rečejo iepen mienskip. Številne razstave, delavnice in performansi bodo tematizirali trajnostni razvoj, diverziteto in nepravičnost.

Organizatorji se osredotočajo na vaško dediščino Frizije. Tako so številne dele uradnega programa povezali s kmetijstvom, najmočnejšo gospodarsko panogo v regiji. V okviru projekta Kmetija sveta na nekoč opuščenem vaškem posestvu bodo hkrati vzgajali organsko zelenjavo in se ukvarjali s trajnostno umetnostjo. Slavili bodo življenje, poudarjeni bosta multikulturnost in multietičnost nizozemske pokrajine Frizija.

Frizija se ponaša z območjem Vadenskega morja (Waddenzee), ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, z enajstimi majhnimi zanimivimi mesteci, s štirimi zaščitenimi naravnimi parki, s planetarijem in zanimivim, še danes delujočim črpališčem vode iz leta 1920.

Med dogodki naj omenimo glasbeno in gledališko predstavo Izgubljen v steklenjaku, ki bo govorila o prijateljstvu med frizijskimi in poljskimi poljedelci in se poleg s trajnostjo ukvarja tudi z ­integracijo.

Središče za obiskovalce je v De Blokhuispoortu, nekdanjem zaporu. V razpravah o družbenih spremembah, ki se bodo vrstile vsak teden, bodo lahko sodelovali domači prebivalci in obiskovalci ter seveda sami umetniki. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji klasične kulture. V Groeningenu si bodo lahko ogledali razstavo krajin Romantika na severu – od Friedricha do Turnerja.

Dogodki ne bodo le v glavnem mestu, ampak po vsej Friziji, k sodelovanju pa so povabili približno 300 umetnikov iz vsega sveta in tudi s tem si želijo povedati, da so odprti.

Začetek z Mato Hari

Glavno mesto nizozemske pokrajine Frizija Leeuwarden ima približno 100.000 prebivalcev, ena najbolj znanih meščank v zgodovini pa je bila vohunka Mata Hari, o kateri so že pripravili razstavo. Na ogled so njeni osebni predmeti – fotografije, albumi s časopisnimi izrezki, pisma in vojaški dokumenti, ki pomagajo spoznati Margaretho Zelle, kot je bilo vohunkino pravo ime.

Posebna tema bo tudi voda, ki se ji bodo posvetili na različne načine. Med drugim je enajst znanih kiparjev v okviru evropske prestolnice za vsako tamkajšnje mesto zasnovalo po en vodnjak.

Umirjena in bučna proslava

Za financiranje projektov jim v Leeuwardenu ni treba skrbeti. Proračun nizozemske prestolnice kulture je z 80 milijoni evrov precej visok. Je tudi veliko višji kakor v Valletti, kjer se bodo morali zadovoljiti z 10 milijoni evrov. Tudi slovesnosti ob odprtju kulturnega leta, v katero bodo s programom vstopili 14. januarja v Vallettti in 27. januarja Leeuwardenu, bodo v teh mestih različne. Medtem ko bodo v Leeuwardenu proslavljali mirno, z otroškim zborom in brezplačnim vstopom v muzeje, bo na Malti velika zabava z glasbo, plesom in nastopi uličnih umetnikov, ki bo trajala ves teden.

 

Najmanjše evropsko glavno mesto Valletta z baročno arhitekturo. Foto: Wikipedia

Na Malti se bo kljub majhnemu proračunu letos zvrstilo zelo veliko kulturnih dogodkov in projektov – kar 400 dogodkov in 140 projektov –, in to ne samo v Valletti, ampak po vsem otoku. Sodelovalo bo več kot 1000 domačih in mednarodnih umetnikov, pisateljev, slikarjev, arhivarjev, arhitektov, dizajnerjev, skupin, zborov in filmskih ustvarjalcev. Med vrhunci napovedujejo razstavo malteških umetnikov Inspired in China, ki bo od 19. januarja do sredine avgusta na ogled na različnih lokacijah po Malti.


Povezava z dediščino

Tematsko se na Malti navezujejo na letošnje evropsko leto kulturne dediščine. V kulturno dediščino Malte sodi tudi baročna arhitektura otoka, ki naj bi letos v Valletti po prenovi zasijala. Za prenovo mesta so od leta 2013, ko so uradno dobili naslov evropska prestolnica kulture, namenili več kot 50 milijonov evrov. Valletta je najmanjše evropsko glavno mesto, šteje vsega 6000 prebivalcev. Od leta 1980 je vpisana na Unescov seznam kulturne dediščine. Dogajanje na ulicah in trgih bo pestro, zato Maltežani upajo, da bo že tako številnih turistov zaradi tega še več.