Evropski muzej leta: nagrajena zgodovina poljskih Judov

V San Sebastianu so razglasili dobitnike muzejskih nagrad EMYA. Slovenski muzeji letos brez nominacij.

Objavljeno
12. april 2016 17.50
V. U.
V. U.

Muzej zgodovine poljskih Judov POLIN, ki so ga leta 2013 odprli na lokaciji nekdanjega judovskega geta v Varšavi, je prejemnik letošnjega naziva Evropski muzej leta oziroma nagrade EMYA (The European Museum of the Year Award).

Njegovo ime POLIN izhaja iz hebrejske oznake za Poljsko in ga razlagajo tudi kot besedo s pomenom »ostani tu«, nanaša pa se tudi na legendo o prihodu prvih Judov na Poljsko.

Tisočletna prisotnost Judov na Poljskem

POLIN je Evropski muzejski forum (European Museum Forum, EMF), ki podeljuje nagrado, v konkurenci 49 muzejev iz 24 držav prepričal s prikazom tisočletne prisotnosti judovske skupnosti na Poljskem, nagrado, ki materialno predstavlja Jajce, skulpturo The Egg znamenitega britanskega modernista Henryja Moora, pa bo smel obdržati leto dni. Nagrada je namreč prehodna.

Prav tako prehodna je muzejska nagrada Sveta Evrope, ki so jo znova podelili Poljakom, in sicer Centru evropske solidarnosti v Gdańsku, v katerem bodo za leto dni hranili kip Ženska z lepimi prsmi (La femme aux beaux seins) podobno znamenitega španskega umetnika Joana Mirója. Center so vzpostavili na simbolnem prizorišču v bližini pristanišča v Gdańsku, v njem pa delujejo številne nevladne organizacije, akademsko središče, knjižnica, arhiv in še kaj.

Nagrada tudi Vukovarju

Nagrajen, tokrat z nagrado Silletto, s katero promovirajo sodelovanje muzeja z lokalno skupnostjo in prostovoljci, je tudi hrvaški muzej, Mestni muzej Vukovar. Kot je znano, je bil tamkajšnji dvorec Eltz, tradicionalni sedež muzeja ob bregu Donave, med vojno leta 1991 povsem uničen in je zatem deloval kot muzej v izgnanstvu, podeljevalci nagrade pa so mu tokrat priznali, da se je po koncu vojnega nasilja vzpostavil kot aktiven dejavnik pri rekonstruiranju družbenega in kulturnega življenja v mestu.

Kar ponuja danes, ne stremi k maščevanju ali glorificiranju vojaških potez, pač pa k prikazu tragedij iz preteklosti v smislu njihovega preseganja v prihodnosti.

Nagrado Kennetha Hudsona, s katero izpostavljajo nenavadne in drzne dosežke, strategije, ki izzivajo običajne konvencije o muzejih, je prejel amsterdamski muzej Micropia. Usmerjen je v prikaz mikrobiologije in prav tako temelji na sodelovanju s prostovoljci ter profesionalnimi znanstveniki.

Evropski muzejski forum je podelil še več posebnih omemb, sicer pa letos – na že 39. podelitvi nagrad – med 49 muzeji, ki so dosegli nominacije za nagrade, slovenskih ni bilo.