Expo 2015: Nagrada britanskemu paviljonu

Žirijo, ki podeljuje nagrado za najboljšo arhitekturo paviljonov, je prepričalo britansko »satovje« Wolfganga Buttressa.

Objavljeno
30. september 2015 13.45
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V okviru Expa, ki ostaja odprt še mesec dni – do 31. oktobra –, so včeraj na sedežu milanskega Trienala razglasili prejemnika nagrade za najprepričljivejši paviljon sodelujočih držav. Kot piše Il Corriere della Sera, je žirijo, ki jo je vodil Gabriele Del Mese, ustanovitelj italijanskega združenja oblikovalcev in inženirjev Arup, angažiranega po vsem svetu, najbolj prepričal paviljon Velike Britanije, ki z arhitekturno formo ponazarja obliko čebelnjaka oziroma satovja, v notranjosti pa obiskovalci lahko sledijo svojevrstnemu plesu čebele skozi različne pokrajine, denimo sadovnjak ali divji travnik.

Zamisel za paviljon je prispeval Wolfgang Buttress, leta 1956 rojeni kipar in slikar iz Nottinghama, kjer je diplomiral na likovni akademiji Univerze Trent in zatem odprl atelje, v katerem danes zaposluje še sedem ljudi. V mednarodnem prostoru je realiziral že niz projektov s subtilnimi kovinskimi strukturami.

»Nagovarja kot skrbno pripravljena himna ohranitvi narave; v njem sta se srečala oblikovanje in umetnost ter se prepletla v subtilen in poetičen nagovor, ki se sklada s temo Expa,« je britanski paviljon označil Del Mese. Tema milanskega Expa pa je, kot je znano, Nahraniti planet, energija za življenje. Izbrali so jo gostitelji Italijani.

Ob osrednji nagradi je žirija podelila še več posebnih omemb žirije. Prejeli so jo projekt 183 študentov, namenjen predstavitvam držav brez možnosti samostojnih paviljonov, in paviljoni Brazilije, Čila ter Maroka.

Paviljoni na milanski Svetovni razstavi ostajajo v konkurenci za še dodatno nagrado Bureau International des Expositions (BIE), krovne organizacije s sedežem v Parizu, v kateri koordinirajo Svetovne razstave. Kateri paviljon jih bo najbolj prepričal, bodo objavili ob koncu milanske izdaje.