Feministka leta je ... Miss Piggy

V Brooklyjnskem muzeju so jo počastili z nagrado Centra Elizabeth A. Sackler za feministično umetnost.

Objavljeno
05. junij 2015 16.43
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

»Vznemirjena sem, a, odkrito povedano, nisem presenečena, ker so mi podelili nagrado Sackler Center First Award,« se je po poročanju Reutersa na novico, da je letošnja prejemnica nagrade newyorškega centra, usmerjenega v feministično umetnost in teorijo, odzvala Miss Piggy, glamurozna zvezda številka ena med protagonistkami Muppet Showa pokojnega režiserja in producenta Jima Hensona.

V njem je blestela med letoma 1976 in 1981, zatem pa tudi v filmih, s katerimi so obudili spomin na to priljubljeno lutkovno serijo z znanimi gosti. Nazadnje v Muppetkih iz leta 2011 in lanskem filmu Muppetki na begu.

Nagrado centra, ki ima prostore v četrtem nadstropju Brooklynskega muzeja, kjer magnet številka ena za obiskovalce predstavlja instalacija Večerna zabava pionirke ameriške feministične umetnosti Judy Chicago, je prejela včeraj, po besedah Elizabeth A. Sackler, ki predseduje centru, pa si jo je prislužila z izjemnim duhom, odločnostjo in pogumom ter s širjenjem pomembnih sporočil o premagovanju ovir generacijam oboževalcev.

Miss Piggy, ki jo je sicer do leta 2001 igral Frank Oz, od naslednjega leta pa Eric Jacobson, se je z nagrado pridružila številnim imenom osebnosti, nagrajenih v minulih letih. Nagrada je sicer sveža. Prvič so jo podelili leta 2012, tedaj kar 15 nagrajenkam, med njimi književni nobelovki Tony Morrison in – že poshumno – prvi voditeljici skupnosti Cherokee Wilmi Mankiller. Leto zatem jo je dosegla gledališka, operna in filmska režiserka Julie Taymor, ki je prejela že več nagrad tony in emmy, lani pa pravnica in profesorica prava ter ženskih študij Anita Hill. Pujskinemu potrpežljivemu partnerju, žabcu Kermitu, so tokrat odmerili sedež v občinstvu.

Še podatek iz spletne Wikipedije. Miss Piggy pripada pasmi mangalica, ki so jo v 19. stoletju razvili Madžari, in sicer tako, da so svoje lokalne prašiče križali s prišleki iz srbske Šumadije.