Festival Bobri tokrat v Ljubljani in Domžalah

8. izdaja festivala bo ponudila skoraj 230 brezplačnih prireditev. Prevzem vstopnic v soboto, 16. januarja.

Objavljeno
07. januar 2016 15.33
Posodobljeno
07. januar 2016 19.00
bsa*Bobri
V. U., STA
V. U., STA
Prestolnico bo med 23. januarjem in 8. februarjem zavzel 8. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo ponudil skoraj 230 brezplačnih prireditev, od tega več kot 70 gledaliških predstav, skoraj 20 filmov in 140 delavnic. Letos se bo festivalsko dogajanje, za katerega je na voljo 1000 vstopnic več kot lani, selilo še v Domžale.

Tibor Mihelič Syed, direktor Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), ki je izvršni producent festivala, je opozoril na datum prevzema brezplačnih vstopnic – soboto, 16. januar, med 11. in 18. uro. Kot je dodal, so vstopnice za skupinske obiske šol, vrtcev in manjšin skupin že pošle, polnijo pa se tudi že mesta za delavnice.

Letošnji Bobri so po besedah Mateje Demšič, vodje oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana, prirediteljici festivala, ponovno polni presežkov. Pohvalijo se lahko z višjimi številkami na vseh ravneh. Uprizorili bodo skoraj deset predstav več kot lani, zavrteli več filmov in ponudili skoraj 30 novih delavnic.

Letošnji Bober bo potepuh, ki bo raziskoval Ljubljano

Na spletni strani Bobrov je že na voljo programski katalog, kmalu pa bodo dodali še Bobrov dnevnik, ki ga pripravljajo v Kinodvoru, in brez katerega si po mnenju Demšičeve marsikateri otrok ne zna več predstavljati festivala. Letošnji Bober bo potepuh, ki bo raziskoval Ljubljano, ki se letos ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope. Z njim bodo raziskovali in žige zbirali tudi otroci, ki bodo za pet žigov prejeli semena.

Med novostmi je Demšičeva omenila še gostovanje tujih umetnikov iz Francije in Hrvaške ter priključitev mednarodnemu projektu Small size, v sklopu katerega se bo med 29. in 31. januarjem po številnih mestih po vsem svetu, od Helsinkov do Ciudada de Méxica, zvrstilo več dogodkov za najmlajše.

Mihelič Syed je povedal, da želijo s festivalom kulturne umetnostne vzgoje poudariti, da z njim ne vzpodbujajo pasivnega spremljanja umetniških produkcij, zato ponujajo dodatne vsebine, ki omogočajo soustvarjanje otrok in razvijanje njihovega kritičnega razmišljanja. Poskrbeli bodo tudi, da bodo vsebine na voljo tudi pozneje, denimo v knjigah, po katerih bodo otroci lahko posegali tudi po koncu festivala. Obenem je opozoril tudi na vzgojo odraslih, saj zadnja leta opažajo, da se bolj neprimerno od otrok na prireditvah vedejo odrasli, ki med dogodkom pišejo sporočila, ne ploskajo in iz dvoran odhajajo predčasno.

Vodilna tema ekologija

Festival bo v soboto, 23. januarja, v SMG uvedla gibalna predstava Branka Potočana Vsi junaki zbrani, sklepna slovesnost pa bo tradicionalno 8. februarja v Kinu Šiška. Na prireditvi z naslovom Podvodni etno orkestrion se bo otrokom predstavil Matija Solce, ki se mu bo pridružila mednarodna zasedba glasbenikov in Teater Papelito.

Za filmski program bosta tudi letos poskrbela Kinodvor in Slovenska kinoteka. v Kinodvoru bodo med drugim na ogled filmi, kot so Drobižki, Deček in svet, Želvino osupljivo potovanje ter Pesem morja in Misija Arktika. V kinoteki pa bodo zavrteli sklope kratkih animiranih filmov iz niza Krtek in Čriček ter Medved Bojan.

Vodilna tema bo ekološka in bo sledila smernicam Zelene prestolnice Evrope. Na to temo bo ubranih tudi več gledaliških predstav v izvedbi javnih zavodov, nevladnih organizacij in nacionalnih institucij, kot sta Cankarjev dom in ljubljanska Opera.

Program na 68 prizoriščih soustvarja 74 producentov. Letošnji proračun festivala je 85.000 evrov.