Gostom tudi posodijo obleko

Dva izmed novih voditeljev večerne magazinske oddaje o poletnem dogajanju sta spregovorila o novostih v
letošnji sezoni.

Objavljeno
23. julij 2015 22.42
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend
»Jaz se bom predoziral s sladoledom,« David odgovori na vprašanje, kako se voditelji Poletne scene hladijo v času vročinskega vala. »Jaz pa se grem namočit v kak tolmun, ne v morje,« doda Andreja. Dva izmed novih voditeljev večerne magazinske oddaje o poletnem dogajanju sta spregovorila o novostih v letošnji sezoni, gostih, ki se zaradi modrih oblek zlijejo z ozadjem, in najljubših televizijskih serijah.

Lani sta imela v intervjuju za Vikend Nataša Mihelič in Akira Hasegawa burno debato o tem, ali Modrijani sodijo v Poletno sceno. Zato zdaj enako sprašujem tudi vaju, Modrijani da ali ne?

Andreja: To so uredniške odločitve, če jih doslej nismo imeli, jih verjetno ne bomo imeli niti v prihodnje. Pa saj niso samo Modrijani, bile so tudi polemike, ali naj uvrstimo v oddajo Pivo in cvetje ...

David: Ali pa Miša Kovača (smeh).

Andreja: Pomembno je, kako se zadeve lotiš, tudi na Modrijane lahko pogledamo s kakega drugega vidika. Mogoče bi lahko raziskali, kakšna besedila vžgejo pri narodnozabavni glasbi. Bojda je zdaj trend, da v komadu kdo umre.

David: Treba je narediti nekaj več, tako mi, ki delamo oddajo, kot tisti, ki so v njej gostje – ta kombinacija dela stvar dobro. Dober voditelj ali novinar lahko naredi temo ali gosta zanimivega. Ne vem pa, ali so veselice material za Poletno sceno.

Zdi se, da je letos več vklopov v živo kakor lani, je to uredniška odločitev ali imate večji proračun?

Andreja: Proračun je verjetno manjši, delamo z manj ekipami, imamo pa bolje testirano napravo za vključevanje s terena.

David: Ja, tudi naša televizija se razvija (smeh).

Andreja: Ne potrebuješ več kombija, da greš na vklop, zdaj imaš napravo ikusnet …

David: Ki deluje na LTE-omrežju in je precej zanesljiva. Ko smo lani to preizkusili v oddaji Dobro jutro, je bil zamik pri prenosu v živo še kar velik, okoli pet sekund, zdaj pa je tega manj. No, kakšna sekunda kimanja nam ne uide, zato kdaj na terenu potrebujejo malo dlje za odgovor (smeh).

Tudi letos je veliko časa posvečenega gostu, verjetno smo si najbolj zapomnili Toma Križnarja, ki je malce potelovadil okoli Teje Kunst. Imata tudi vidva kakšne podobne izkušnje, glede na to, da Poletno sceno delate v živo?

David: Jaz sem imel same super goste, fotografa Matjaža Tančiča, jazzista Dreja Hočevarja ... Včasih je škoda, če zmanjka časa za gosta, ampak saj je po oddaji še čas za klepet in hmeljev smuti (smeh).

Andreja: Zame je še večji izziv, če pride gost, ki deluje na področju, ki ga ne poznam dobro.

David: Ravno to včasih pokaže pravi vidik, saj se tudi vsi gledalci ne spoznajo na jazz, film ali slikarstvo. Če se kaj zmotiš, je prav simpatično, nočemo biti sterilni.

Andreja: Ko imaš gosta, se vedno zgodi kaj nepredvidljivega.

David: Recimo, pride gost v modri srajci, mi pa imamo modro ozadje, zato bi bil na ekranu prosojen. Jaz sem že dvakrat gostom posodil obleko (smeh).

Andreja: Ko sem lani urednikovala, je bila gostja Katja Perat, prišla je eno uro prej in z voditeljem Miho Šaleharjem smo stali zunaj na cigareti in gledali njeno modro obleko, ki se mi je zdela vijolična, nikomur ni padlo na pamet, da bi bila to lahko težava. Ko smo prišli v studio, pa je režiser kričal: gostja je modra, gostja je modra! Miha je rekel, da bo pogovor peljal prek koncepta transparentnosti, nadeli smo ji jakno iz džinsa, spodaj je bila transparentna, a je uspelo (smeh).

Vaju veseli sodelovanje televizijcev iz različnih uredništev?

Andreja: Zelo sem vesela, da sem spoznala Davida in voditelje, ki jih prej nisem poznala. Enako je z novinarji, tehničnimi ekipami in režijo. To je dragoceno, ker lahko kdaj čez leto, ko potrebuješ kako informacijo, pokličeš koga od njih.

David: Tako dobrega delovnega ozračja v tej hiši še nisem doživel. Premalo se povezujemo, zdi se, da pozabljamo, da smo eno drevo, ne pa vsako uredništvo svoja veja, ki skrbi le za to, da so njena jabolka najbolj rdeča. Bognedaj, da bi kdo koga pohvalil ali popravil. Da o tem, da bi lahko drug drugega promovirali, ne govorimo. Jaz z veseljem v Poletni sceni povabim, da naj gledalci naslednje jutro gledajo Dobro jutro.

David, v Poletno sceno ste prišli iz oddaje Dobro jutro, kako vam gre pozno bedenje?

David: Dobro, očitno sem kar prilagodljiv. V nekem trenutku sem delal oboje in žena mi je rekla, da sem na televiziji, ko gre spat in ko se zbudi. Zaspi in zbuja se torej z mano, tako kot v zakonu mora biti (smeh).

Se jeseni v oddaji Dobro jutro obetajo kakšne novosti?

David: Morda bomo še malo daljši kakor doslej, da se bo Dobro jutro potegnilo še v dober dan.

Andreja, vi prihajate iz kulturnega uredništva, vas zdaj kot voditeljico Poletne scene večkrat prepoznajo na cesti?

Andreja: Ne, pravzaprav mi vsi govorijo, da sem na televiziji videti povsem drugače kakor v živo (smeh).

David: V napovedniku te sploh nisem spoznal (smeh).

Katere poletne dogodke bosta še obiskala?

Andreja: Konec tedna bom šla v Bohinj in gotovo bom šla na Festival Kanal, zelo bi me zanimal tudi sobotni Festival nasedlega kita v Velenju, majhen lokalni festival, na katerem izdelujejo kite iz odpadnih materialov, ves dan se vrti glasba, ljudje se družijo. Kakšni večji dogodki pa me ne pritegnejo, ker ne maram gneče.

David: Ni mi uspelo ujeti Grossmanovega festivala, greva pa z ženo verjetno v Motovun na filmski festival, kjer je fantastična lokacija in dobro razpoloženje. Veselim se Panča na Ljubljanskem gradu, zadnje čase sem veliko tudi v jazz klubu Gajo.

Andreja: Lepo je, da se v Ljubljani veliko dogaja.

David: Ne potrebuješ vseh aplikacij in vabil, sprehodiš se po centru in od nekod boš že slišal glasbo.

Zdaj so zelo priljubljene tudi televizijske serije, ki jih mnogi zvesto spremljajo. Imata tudi vidva najljubšo?

Andreja: Ravno včeraj sem začela gledati serijo Humans o umetni inteligenci, te teme me zanimajo.

David: Potem moraš gledati Ex Machino.

Andreja: Saj sem jo. In Sense8. Gledam ogromno serij, ampak poleti sem malo bolj izbirčna, ker nočem ves čas sedeti za štirimi stenami.

David: Jaz prisegam na Hišo iz kart, res je vrhunska. Tudi Igro prestolov sem delno bral in rad gledam serijo. Potem poslušam še podcast Glave na Apparatusu, da nisem morda česa narobe razumel.