Islamska država nadaljuje uničevanje Palmire

»Razstrelili so tri stolpe, med njimi najlepše in najbolje ohranjene,« je sporočil vodja urada za kulturno dediščino v Siriji Mamun Abdelkarim.

Objavljeno
04. september 2015 15.34
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Džihadisti Islamske države v sirskem starodavnem mestu Palmira nadaljujejo uničevanjem kulturne dediščine. Pred približno desetimi dnevi so razstrelili tri stolpe v nekropoli, kjer so nekdaj pokopavali umrle v več nadstropjih. Uničili so tudi najbolje ohranjeni Elabelov stolp iz leta 103.

»Razstrelili so tri stolpe, med njimi najlepše in najbolje ohranjene,« je danes sporočil vodja urada za kulturno dediščino v Siriji Mamun Abdelkarim, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

»Pred desetimi dnevi smo prejeli poročilo s potrditvijo teh informacij,« je povedal Abdelkarim in dodal, da so uničenje v nekropoli, ki leži južno in jugozahodno od mesta, potrdili tudi satelitski posnetki, posneti 2. septembra.

Skrajneži so prejšnji teden uničili tudi 2000 let star tempelj Bal, ki je veljal za enega najbolje ohranjenih delov v antičnem mestu. Po podatkih Unesca je veljal tempelj za »eno najpomembnejših verskih stavb prvega stoletja na vzhodu«.

Že pred tem je Islamska država v Palmiri, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine uničila antični tempelj Bal Šamin. Njegovo uničenje je Unesco označil za vojni zločin.

Celotno mesto Palmira, vključno s štirimi pokopališči zunaj obzidja antičnega mesta, je od leta 1980 na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine.

Islamska država je Palmiro zavzela maja. Mesto leži na strateško pomembnem območju na poti med sirsko prestolnico Damask in mestom Deir Ezor na vzhodu države.