Islamska država objavila posnetek uničenja muzeja v Ninivah

Tragično necivilizirano uničenje neprecenljivih arheoloških spomenikov iz zibelke civilizacije.

Objavljeno
26. februar 2015 17.08
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Ogromna kladiva, kompresorji in horda pripadnikov Islamske države, ki svetu niso doprinesli ničesar in želijo v goli nič spremeniti, kar je skozi tisočletja sooblikovalo njihovo okolje. Tudi njih same.

Islamska država je danes objavila posnetke uničenja neprecenljivih arheoloških ostankov znamenitega mezopotamskega mesta Ninive ob reki Tigris, danes dela zasedenega Mosula, pred tisočletji pa glavnega mesta Asirije in nekaj časa tudi največjega mesta na svetu. O uničenju predmetov v tamkajšnjem muzeju in arheološkem parku so več mesecev le ugibali.

Ninive, eno najpomembnejših kulturnih središč starega sveta in kot tako uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, so bile naseljene že v prazgodovini, zgodovini mesta pa je mogoče slediti od sredine 3. tisočletja pr. n. št., ko je prešlo pod politično kontrolo akadskih kraljev. Leta 1365 pr. n. št. so mesto prevzeli vladarji Ašurja, kar je zaznamovalo začetek nastajanja Asirije.

Okoli leta 700 pr. n. št. se je mesto razlegalo na kar okoli 7 kvadratnih kilometrih, v njem pa je živelo okoli 100.000 prebivalcev, morda celo 150.000. Zgolj mestno obzidje je merilo okoli 12 kilometrov. Po padcu asirskega cesarstva leta 612. pr. n. št. so Ninive prešle pod oblast Medijcev in Babiloncev.

Rezultat tokratnega padca pod Islamsko državo je pustošenje in uničenje neprecenljivih predmetov, v odkrivanje in varovanje katerih je bilo vloženega neskončno veliko truda in znanja. »Muslimani, ti predmeti za mano so bili idoli in bogovi, ki so jih ljudje pred stoletji častili namesto Alaha,« so mediji prevedli besede osrednjega protagonista videa.

»Tako imenovani Asirci, Akadci in drugi so se k bogovom obračali glede vojn, kmetijstva in dežja ter jim ponujali žrtve,« dodaja. In: »Naš prerok nam je ukazal, da odstranimo vse te kipe, tako kot so to počeli njegovi nasledniki, ko so zavojevali narode.«