Janez Janša v novem pisateljskem društvu

Novoustanovljenemu društvu, ki bo stopilo v bran materinščini in zasledovalo vrednote osamosvojitve, predseduje zgodovinar Stane Granda.

Objavljeno
15. september 2016 16.02
Posodobljeno
15. september 2016 17.00
jer monografija
V. U., STA
V. U., STA

Ustanovljeno je novo društvo literatov, prevajalcev in publicistov Združenje za slovensko besedo, ki mu predseduje zgodovinar Stane Granda. Poslanstvo društva, ki ima že več kot 50 članov, bo zavzemanje za ohranjanje slovenske besede, pri čemer bo zasledovalo vrednote demokratične države in slovenske osamosvojitve, je za STA povedal Granda.

V iniciativnem odboru za ustanovitev združenja, ki je včeraj v Ljubljani sklical ustanovni zbor, so Andrej Fink, Boris Golec, Tamara Griesser Pečar, Helena Jaklitsch, Janez Janša, Erika Jazbar, Ivo Jevnikar, Matjaž Lulik, Božidar Novak, Matija Ogrin, Miro Petek, Renato Podbersič, Lenart Rihar, Tone Rode, Igor Senčar, Brane Senegačnik, Justin Stanovnik, Ivan Štuhec in Andreja Valič Zver, piše v današnjem Večeru.

Vseslovensko društvo, kot je poudaril Granda, ne bo elitistične narave, vanj bodo po predsednikovih besedah sprejeli vse pišoče posameznike ne glede na to, na kateri strani meje živijo, ter ne glede na njihovo ideološko pripadnost.

Proti »načrtu nekaterih«

Osrednja naloga bo zavzemanje za slovensko besedo, ki je ogrožena zaradi gospodarskega in družbenega razvoja in pa tudi zaradi »načrta nekaterih, ki nameravajo v imenu internacionalizacije slovenščino izriniti iz akademskega sveta«, je povedal Granda.

Pri tem v društvu po Grandovih besedah podpirajo profesorja Marka Jesenška in njegov izstop iz komisije, ki je na željo slovenske rektorske konference pripravljala spremembe zakona v smeri internacionalizacije. Zavzemali se bodo tudi za boljši položaj slovenščine v obmejnem in zamejskem prostoru.

Na vprašanje, v čem se bodo razlikovali od sorodnih društev, je odvrnil, da v nasprotju z Društvom slovenskih pisateljev ne bodo ljudi izbirali na podlagi »ocen«. Društvo bo demokratično, bolj kot na literaturi bo temeljilo na odnosu do jezika, njegovega poslanstva v sklopu zgodovine in kulture. Trudili se bodo delovati povezovalno in ne izključevalno.

V prihodnje bi si želeli izdajati tudi svojo revijo, a bo na to zaradi finančne situacije potrebno še počakati. Šele ko društvo deluje dve leti, lahko kandidira za državna sredstva, do takrat pa bo odvisno od članarin in donacij, je pojasnil Granda.