Je Jay-Z razočaral Marino Abramović?

Zvezda performativne umetnosti hvali Lady Gaga in se zapleta z Jay-Z-jem. Njeni sodelavci imajo drugo zgodbo.

Objavljeno
21. maj 2015 12.09
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Marina Abramović, ki jo nekateri umetniški kritiki uvrščajo v sam vrh najvplivnejših umetnikov na svetu, je pred avstralsko turnejo, ki jo publika po besedah direktorja tamkajšnega muzeja Mona Davida Walsha doživlja tako vzhičeno, kot so nekdaj glasbeno skupino Beatles.

Performerka je za Spike izjavila, da jo je sodelovanje z multimilijonarjem in raperjem Jay-Z-jem zelo razočaralo. »Nikoli več,« je komentirala neljubo sodelovanje, o katerem trdi, da je bila v njem le izrabljena. Kot kaže, je umetnica pogrešala zvezdnikov konkretni prispevek. Nasprotno je navdušena nad sodelovanjem s še eno pop zvezdo, Lady Gaga, ki ji je odprla vrata do 45 milijonov sledilcev na twitterju.

Razočaranje performerke je presenetljivo, glede na to, da je s pomočjo Jay-Z-ja in performansa Picasso Baby na spletu zbrala 661.454 dolarjev za postavitev Marina Abramović inštituta v Hudsonu. Za nekatere je bil dogodek korporativnega rapa in zvezdnice performansa »dan, ko je umrl performans«.

Umetniško-glasbeni zaplet se je očitno končal, ko so Jay-Z-jevi zastopniki ta teden inštitut Marine Abramović obvestili, da je raper pred dvema letoma vendarle nakazal znatni znesek, za kar performerka ni vedela. Denarna transakcija je torej bistvo in vse kaže, da sodelovanje Marine Abramović z raperjem ni bilo »enosmerno«, kakor je pred tem ocenjevala skupni dogodek.

Razočarani sodelavci Marine Abramović

Da je denarna plat umetniškega sodelovanja Marini Abramović zelo pomembna, kažejo tudi izkušnje mlajših in manj uveljavljenih umetnikov, ki so se odzvali na njeno povabilo k sodelovanju.

Kakor so lahko razbrali tisti, ki jih delo v sodobni umetnosti z Marino Abramović zanima, lahko k temu pristopijo s svojim znanjem, delom in časom le, če privolijo v to, da za svoje delo niso plačani.

»Če za prostovoljno delo oseba potrebuje delovne izkušnje, to pomeni, da se lahko javijo le profesionalci, ki živijo od dediščine,« je bil eden izmed komentarjev na njeno ponudbo.

Plesalka sodobnega plesa Sara Wookley, ki se je udeležila avdicije za performans Nude With Skeleton Marine Abramović v Los Angelesu, je bila neprijetno presenečana nad pogoji dela. Zaradi njih se je odločila, da z umetnico ne bo sodelovala, čeprav je bila izbrana izmed 800 prijavljenih kandidatov. Na performansu bi sodelovala gola, brez ustreznega varovanja in opozoril za publiko. Njeno plačilo za takšen večurni performans je bilo ovrednoteno na 150 dolarjev.

Najbolj pa so plesalko presnetili strogi pravni pogoji, kljub opisanim pogojem sodelovanja, in sicer vsak sodelujoči je bil primoran v podpis pogodbe, ki ga zavezuje k molčečnosti o pripravi umetniškega dogodka. V nasprotnem primeru jih umetnica lahko toži za milijon dolarjev in več.

Cena za najboljše sedeže pri ogledu performansa, za katerega je bila plesalka izbrana, je bila tudi 100.000 dolarjev.

Marina Abramović je pred kratkim prodala svoje stanovanje za tri milijone dolarjev, zato ni presenetljivo, da se številni umetniki sprašujejo, zakaj jih ne more plačati.