Je grobnica Nefretete tik ob Tutankamonovi?

Tako domneva arheolog Nicholas Reeves z Univerze Arizone. Tutankamonova grobnica je morda le predprostor Nefretetine.

Objavljeno
12. avgust 2015 13.33
Posodobljeno
12. avgust 2015 18.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Arheolog Nicholas Reeves z Univerze Arizone, kot piše BBC, trdi, da je zadnje počivališče Nefretete, znamenite žene staroegipčanskega faraona Amenhotepa IV. oziroma Ehnatona iz prevratnega časa 18. dinastije v 14. stoletju pr. n. š., najverjetneje na zelo presenetljivem mestu. Namreč ob svetovno znani grobnici Tutankamona.

Zadnje počivališče Nefretete velja za eno velikih še nerešenih vprašanj egiptologije. Kot je znano, je vladarski par Ehnaton –  Nefretete poskušal v Egiptu uveljaviti monoteizem boga sonca Atona, zaradi česar je prestolnico iz Teb preselil na novo točko (v današnjo Amarno), njun čas pa je zaznamoval tudi izjemen, alternativen umetnostni slog, ki s svojo stilizacijo form odstopa od siceršnjih reprezentančnih shem staroegipčanske umetnostne tradicije. Tako ne preseneča, da je vsem znani portret Nefretete, ki ga hranijo v Berlinu, med najbolj ikoničnimi upodobitvami ženske lepote iz vseh obdobij človeške civilizacije.

Dedič revolucije na vrhu oblasti tudi Tutankamon

Revolucija tega faraonskega para je trajala le okoli dve desetletji. Nato je bil ponovno restavriran politeizem z glavnim bogom Amonom, prevratna vladarja pa so poskušali čim hitreje izbrisati iz zgodovine. Dedič tega je bil tudi Tutankamon, ki je prav po koncu te dobe dobil to ime – pred tem se je imenoval Tutankaton –, naposled pa v sumljivih okoliščinah umrl pri le 18 letih.

Tudi sam je kot kratkotrajni vladar Novega kraljestva, ki ni odigral pomembnejše vloge, v zgodovini poniknil, a se je vanjo skozi velika vrata vrnil leta 1922, ko je angleški arheolog Howard Carter z ekipo v Dolini kraljev odkril njegovo grobnico z več tisoč predmeti. Še danes velja za edino faraonsko grobnico, ki se ji je uspelo povsem izogniti plenjenju.

Sledi para nekdanjih vrat

Nova raziskava prizorišča zadnjega Tutankamonovega počitka je nakazala, da se lahko v njej skriva prehod v druge prostore, meni Reeves, ki verjame, da bi to utegnili biti prostori z mumijo Nefretete. Tako bi bila najslavnejša znana faraonska grobnica na svetu, ki pa je po dimenzijah manjša od drugih faraonskih grobnic in Reevesa po tipologiji oblikovanja določenih elementov bolj spominja na grobnice žena faraonov kot samih faraonov, le predprostor grobnice Nefretete. Ta je bila po nekaterih domnevah Tutankamonova mati.

Tutankamonovo grobnico so sicer lani ponovno raziskali španski strokovnjaki, ki so jo natančno skenirali z namenom poustvaritve posnetka grobnice v bližini, Reeves pa se je oprl na njihove rezultate. Na skenih je zaznal znamenja, ki jih je razumel kot sledi para nekdanjih vrat.