Kaj menite o novi grafični podobi Prešernovega sklada?

Žirijo je s »troedinostjo« portreta tukajšnjega pesnika vseh pesnikov, napisa Prešernov sklad in seveda podpisa prepričala Vesna Vidmar.

Objavljeno
23. oktober 2017 17.44
V. U.
V. U.

Znana je nova grafična podoba, ki bo premierno »v funkciji uporabljena« na naslednji proslavi s podelitvijo Prešernovih nagrad februarja prihodnje leto.

Žirijo, v kateri so bili ob predsedniku Upravnega odbora Prešernovega sklada Vinku Möderndorferju oblikovalci Edi Berk, Maja Gspan in Marjan Kocjan ter arhitekt Miroslav Benulič, je prepričal dosežek oblikovalke Vesne Vidmar z Iga, ki je premagala konkurenco še 32 kolegov.

Skupno 33 se jih je odzvalo že junija objavljenemu razpisu Ministrstva za kulturo. Potekal je do 15. septembra točno opoldne, med rezultati jih je 31 ustrezalo zahtevam, dva so zavrnili.

»Predlog celostne grafične podobe temelji na troedinosti likovnih elemenov: slikovni podobi Prešernovega portreta, karakterističnemu napisu Prešernov sklad in Prešernovem podpisu,« piše v utemeljitvi izbora.

»V predlogu se odražajo sledi nekaterih Prešernovih podob znanih slovenskih slikarjev, vendar ustvarjeni na lasten avtorski način, ki nam daje odgovor na naša pričakovanja, kakšen je Prešeren v naši zavesti po dejanjih, duši, pojavi, obrazu, pogledu in tudi legi ali poziciji glave. Predlog temelji na podobi Prešerna, s katerim se soočimo 'v duhu in telesu' iz oči v oči, iz obraza v obraz. To je žirija prepoznala kot kakovost, saj so podobe, ki so temeljile na profilu, čeprav profesionalno dodelane, osiromašile občutje 'pristnejšega stika',« med drugim še piše v utemeljitvi.