Kdo je iznašel festival golih performansov? Švicarji

V Bielu na severozahodu Švice se bo 21. in 22. avgusta zgodil prvi festival golega performansa v javnem prostoru.

Objavljeno
27. julij 2015 15.16
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Novica je poletna, primerna času, ko ne zebe. V petdesettisočglavem mestu Biel v Bernskem kantonu na severozahodu Švice so se – z oznako, da kot prvi na svetu – odločili za mestni festival golega performansa. Konkretno performansa v urbanem prostoru in ne izza vrat galerij ter drugih ustanov, namenjenih performativnim nastopom.

To pomeni, da je v mestu že mogoče naleteti na plakate, ki ne le reklamirajo festival, ampak mimoidoče tudi opozarjajo, da se utegnejo kmalu sredi mesta srečati s kom brez sleherne krpice.

Vsaj 21. in 22. avgusta, ko se bo novost z angleškim naslovom Body and Freedom, torej Telo in svoboda, zgodila. Kot so zapisali na spletni strani, je osnovni cilj festivala golo telo, ki je v galerijah in na odrih sprejet medij avtorskega izraza, prestaviti v javni prostor ter vsakdanje življenjske situacije, kjer pač še vedno ostaja tabuizirana tema.

Napovedujejo 18 projektov, polovico domačih in polovico iz mednarodnega prostora. Med imeni, ki so že objavljena, kakega tukajšnjega ni zaslediti, prav tako ne imena domačinke Milo Moiré, ki je letos z golimi nastopi že dvignila nekaj oblakov medijskega prahu.

Dobrih 800 evrov za niz golih privilegijev

Organizacijo festivala sicer vodi 62-letni Thomas Zollinger, tudi sam performer, ki je lani, denimo, v bližnjem Zagrebu uprizoril Počasni goli sprehod, po pisanju spletnega Artneta pa pri delu festivalskega proračuna računajo tudi na javno zbiranje sredstev. Sicer le za ne ravno visok znesek 3000 švicarskih evrov (dobrih 2800 evrov).

A bo mogoče seči tudi globoko v lasten žep. Seveda pod pogojem, da boš žep, torej obleko, imel. Radodarneži bodo deležni izbranih privilegijev. Za 111 švicarskih evrov (okoli sto evrov) se bodo lahko udeležili gole procesije v družbi profesionalcev, za 292 frankov (275 evrov) pa bodo povabljeni na »goli obed«. Za razkošnih 880 frankov (830 evrov) pa bodo ob procesiji in kalorijah, zaužitih po nudistično, dobili še možnost ekskluzivnega srečanja z iniciatorjem festivala.

A bodo slej ko prej prihranil pri stroških za novo garderobo.