Knjiga Patti Smith o letih z Robertom Mapplethorpom se seli na TV

Legendarna glasbenica, ki je navdušila Križanke, bo soavtorica scenarija ter koproducentka serije, ki bo temeljila na njeni knjigi Pač mulca.

Objavljeno
13. avgust 2015 12.23
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Ameriška legendarna umetnica Patti Smith bo po svoji knjigi Pač mulca, za katero je prejela ameriško državno nagrado za književnost, ustvarila še televizijsko serijo. Podpisala se bo kot soavtorica scenarija ter skupaj z Johnom Loganom kot koproducentka mini nanizanke.

Kot piše britanski Guardian, se je Patti Smith za televizijski prikaz v obliki mini serije odločila zato, ker omogoča poglobljen prikaz osebnosti. Po njenih besedah bo serija na neortodoksen način gledalcu omogočila, da bo izvedel še kaj več, kot je lahko prebral v knjigi.

Umetnica menda sicer piše tudi knjižno nadaljevanje knjige Pač Mulca. Delo pod naslovom M Train bo predvidoma izšlo v začetku oktobra.

Patti Smith, ki o sebi pravi, da ni pevka, bolj pesnica, tudi fotografinja, slikarka in pisateljica, je knjigo Pač mulca izdala leta 2010. V njej opisuje obdobje, ki sta ga s fotografom Robertom Mapplethorpom živela v 70. letih v New Yorku.

To je bil zanju in številne druge umetnike, ki so naselili znameniti hotel Chelsea, čas formiranja. Kot je nekoč dejala, je pobegnila iz zatohlega New Jerseyja, saj ni hotela živeti premočrtno, varno. Kraji, kjer ni bilo prostora za ustvarjalnost ali vsaj dramatičen propad, je niso zanimali.

Umetnica se je v sklopu evropske turneje, na kateri predstavlja svoj legendarni albumski prvenec Horses iz leta 1975, 2. avgusta ustavila tudi v Ljubljani, kjer so jo pričakale polne Križanke.