Kultura 2014: Kulturna dediščina

Emona, stari Egipt in prva svetovna vojna.

Objavljeno
31. december 2014 11.27
K. R.
K. R.

Mumija in krokodil, Narodni muzej Slovenije – ­Metelkova

Izhodišče razstave je volilo treh slovenskih raziskovalcev Egipta nekdanjemu deželnemu muzeju Rudolfinumu. Njihove osebne zgodbe se tu in tam prepletajo z zgodovino raziskav starega Egipta in dajejo dragocenim eksponatom ustrezen kontekst.

2000 let Emone, več lokacij

Razstave, vodstva, pogovori, delavnice, performansi in podobni dogodki, s katerimi je Ljubljana proslavljala dvatisoči rojstni dan.

Obletnica rojstva narodopisca Vinka Möderndorferja

Pokončni Korošec je bil neumoren zbiralec ljudskega blaga, odličen pedagog in človek, ki se je vseskozi zavzemal za socialno pravičnost. Mineva stodvajseta obletnica ­njegovega rojstva.

Obletnica prve svetovne vojne, več lokacij

V Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova so odprli razstavo Fronte se začenjajo prebujati – Rudolf Cvetko in prva svetovna vojna, v Muzeju novejše zgodovine razstavo Take vojne si nismo predstavljali ..., v Pilonovi galeriji so konec leta odprli razstavo Pilon v prvi svetovni vojni: risbe, akvareli, ilustracije. Praznovanja se bodo nadaljevala še leta 2015, saj bodo posebej na Tolminskem pripravili vrsto dogodkov na temo soške fronte.

BIO 50, več lokacij

Bienale industrijskega oblikovanja je ob letošnji obletnici povezal preteklost, sedanjost in prihodnost. Razstavni projekti skupin bienala so nakazali mogočo prihodnost oblikovanja, z zgodovinsko razstavo pa je BIO poudaril ključne premike v oblikovanju in družbi.