Kulturna dediščina Angkorja bogatejša za monumentalen kip

Najdba predstavlja najpomembnejše odkritje v Angkorju po letu 2011, ko so odkrili dva velika reliefa bude.

Objavljeno
02. avgust 2017 16.30
V. U., STA
V. U., STA
Arheologi so v arheološkem parku Angkor v Kambodži odkrili skoraj dva metra visok kip, ki je nekdaj stal nad poslopjem bolnišnice, zgrajene v času kralja Jayavarmana VII. Kip, ki je verjetno nastal v poznem 12. ali zgodnjem 13. stoletju, so v nedeljo odkrili med izkopavanji na območju nekdanje bolnišnice.

Kot so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz državne agencije, ki upravlja arheološki park, je nova najdba najpomembnejše odkritje v Angkorju po letu 2011, ko so odkrili dva velika reliefa bude.

Nekoč varuh bolnišnice

Angkor je bil od 9. do 15. stoletja glavno mesto kmerske države. Na vrhuncu njegove moči je v mestu, ki je imelo več kot milijon prebivalcev, stalo več sto templjev. Arheološki park Angkor je danes ena največjih turističnih zanimivosti v Kambodži, letno v njem naštejejo več kot dva milijona obiskovalcev.

V zadnjih desetletjih so arheologi raziskali obsežne površine parka, izkopavanja pa še vedno prinašajo nove najdbe. Kip iz peščenjaka ima sicer odlomljene roke in noge, telo in glava z lepo izklesanimi detajli pa sta po besedah arheologov dobro ohranjena. Kot varuh naj bi se kip nekdaj dvigoval nad bolnišnico, še piše AFP.

Kot še piše AFP, so najnovejše raziskave tudi potrdile obstoj nekdanjega tempeljskega mesta Mahendraparvata v bližini že izkopanega templja Angkor Watt. Odkritje je arheologe razveselilo tudi zato, ker menijo, da večina ostankov mesta, ki jih danes prekriva džungla, še ni bila izropana.

V času francoske kolonialne oblasti in Rdečih Kmerov (1975–79) je bilo veliko kamboških arheoloških zakladov neprecenljive vrednosti ukradenih, tudi iz templja Ankgor Watt. Kamboška vlada si že več let prizadeva, da bi jih izsledila. Nekaj so jih iz evropskih in ameriških muzejev že vrnili.