Kulturna politika po mnenju NSK ne sledi nacionalnemu programu za kulturo

»To je prelaganje odgovornosti,« so prepričani v Nacionalnem svetu za kulturo.

Objavljeno
30. julij 2015 15.43
V. P. S., kultura/STA
V. P. S., kultura/STA

Ljubljana – Ministrstvo za kulturo je dolžno redno poročati o izvajanju temeljnega strateškega dokumenta kulturne politike, Nacionalnega programa za kulturo 2014–2017 (NPK), Nacionalni svet za kulturo (NSK) pa je dolžan k poročilu dati mnenje. To mnenje ni bilo pozitivno, kajti očitno je, da trenutna kulturna politika ne sledi nacionalnemu programu za kulturo, pravi predsednik NSK Metod Pevec.

Pa začnimo najprej s Pevcem: »Ministrstvo je NSK dalo premalo časa, da bi lahko pripravili celostno mnenje k poročilu. Čeprav je bilo poročilo menda pripravljeno že mesec prej, so nam ga z ministrstva posredovali v zadnjem trenutku. Po intervencijah z MK, tudi ministrice osebno, da bo postopek brez mnenja NSK nezakonit, smo kljub nemogočim pogojem zahtevi po svojih močeh ustregli. Glavna ugotovitev NSK je, da trenutna kulturna politika večinoma ne sledi nacionalnemu programu za kulturo.

Nepodpisani uvodničar v poročilu celo odkrito polemizira z NPK. Če teh ciljev ni mogoče financirati, potem je verjetno res treba spremeniti NPK. Dokler pa ministrstvo za kulturo ne bo imelo alternativnega programa, svoje vizije, po možnosti potrjene v parlamentu, se nam odmikanje od ciljev NPK zdi zgolj politično prelaganje odgovornosti za neuresničevanje tam postavljenih ciljev.«

Vlada: Program naj bo realen

Do tega precej ostrega mnenja NSK se je opredelila vlada na včerajšnji seji. Zapisali so, da vlada smernic NPK ne zavrača v celoti. Meni, da kultura potrebuje ambiciozno zastavljen program, opozarja pa, da mora biti program realen, kar vključuje tudi finančno stabilnost. Po presoji vlade bo v prihodnjih mesecih treba »temeljito pregledati posamezne cilje, ukrepe in kazalnike NPK ter jih zastaviti tako, da bodo smiselni, uporabni in izvedljivi«.

Na seji so obravnavali tudi pripombe nacionalnega sveta za kulturo, ki se nanašajo na posamezna kulturna področja. Zapisali so, da spremembe zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo temeljijo na odpravi administrativnih ovir in bremen, kar vključuje manjše spremembe in dopolnitve zakona ter natančnejšo določitev in dopolnitev nekaterih pravnih institutov.

Prenova medijske zakonodaje

Kar zadeva medije, je vlada ugotovila, da je velik del ciljev NPK povezan s temeljito prenovo medijske zakonodaje. Navedli so, da je ministrstvo za kulturo za uresničitev tega cilja že pripravilo Pregled medijske krajine v Sloveniji, strategija pa naj bi bila pripravljena do konca leta 2015. Spomnili so tudi, da na področju arhitekture delovna skupina skupaj z ministrstvom že pripravlja osnutek arhitekturne politike. Stališče bo vlada posredovala v nadaljnjo obravnavo državnemu zboru.