Kvote enake, odstotki drugačni

 Od zdaj na radiih med 6. in 19. uro najmanj 60 odstotkov celodnevne kvote slovenske glasbe.
Objavljeno
28. januar 2016 21.52
Igor Bratož
Igor Bratož

Ljubljana – »Vesela sem, da so po desetih letih sprejemanja medijskega zakona končno nastale prve večje spremembe. Člen iz leta 2005, ki so ga uredniki s potiskanjem slovenske glasbe v nočni čas zlorabljali, je spremenjen,« je po današnjem glasovanju povedala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Državni zbor je na tretji obravnavi sprejel v torek dopolnjeni predlog zakona o medijih, ki določa, da morajo radijske postaje najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža glasbe, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku, predvajati med 6. in 19. uro. Četrtina 24-urne kvote mora biti slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma. Zahtevane kvote slovenske glasbe ostajajo nespremenjene: 20 odstotkov velja za programe komercialnih postaj, 25 odstotkov za postaje s programi posebnega pomena in 40 odstotkov za nacionalni radio.

Za zakon je glasovalo 47 poslancev, proti sta bila dva, Jože Tanko (SDS) in Jernej Vrtovec (NSi). Ministrica je po glasovanju povedala: »Zdaj bodo morali slovensko glasbo v zahtevani količini predvajati tudi čez dan. To je majhen, a vseeno velik korak naprej v okolju, ki je materinščino zapostavljalo.« Dodala je, da se ustavne presoje, ki so jo omenjali v zadnjih dneh, ne pa še napovedali v radijskih krogih, ne boji. »O nadzoru so bila izrečena huda pretiravanja in pokazalo se bo, da so bila le to, pretiravanja.«

Proti novi administraciji

Lastnik mreže komercialnih radijskih postaj Leo Oblak se s tem ne strinja: »Problem niso samo kvote, ampak tudi 109. člen, saj uvaja novo obliko administracije, ki bo medije obremenila mogoče še bolj kot kvote.« Člen določa, da mora izdajatelj 30 dni hraniti podatke o vseh vsebinah programa (to so začetni čas oddajanja, trajanje, naslov, vrsta in zvrst vsebine, vrsta produkcije, producent). »To je neživljenjska in nepotrebna administracija,« komentira Oblak, ki je na torkovem srečanju Združenja radiodifuznih medijev v Medijski zbornici na GZS neformalno govoril o pobudi za ustavno presojo zakona.

Direktor Radia Center Aleksander Žišt pravi, da bo postaja, ki jo vodi, sledila večinsko izglasovanemu mnenju članov združenja, če bodo to vprašanje obravnavali, o sprejetem zakonu pa pravi: »Vsak dodaten regulativen poseg v neodvisnost medijev je slaba popotnica za medijsko svobodo v Sloveniji. Ta je že zdaj marsikdaj precej okrnjena.«