Levstikova nagrada za življenjsko delo Miroslavu Košuti in Zvonku Čohu

Nagrada za izvirno leposlovno delo še Svetlani Makarovič, za izvirno ilustracijo Maji Kastelic.

Objavljeno
10. junij 2015 15.39
jer Miroslav Kosuta - Sobotna
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Levstikovo nagrado, ki jo podeljuje založba Mladinska knjiga, za življenjsko delo prejmeta pesnik Miroslav Košuta in ilustrator Zvonko Čoh. Nagrado za leto 2015 za izvirno leposlovno delo prejme Svetlana Makarovič za baladno pravljico Mesečinska struna, za izvirne ilustracije pa Maja Kastelic za ilustracije v avtorski slikanici Deček in hiša.

Košuta v svojih pesniških zbirkah za otroke upesnjuje različne prizore in dogodke iz sveta otrok in živali ter številne motive iz narave in urbanega okolja. Njegove pesmi so polne igrivosti, razposajene domišljije in očarljivosti. Napisane so v lahkotnem melodičnem ritmu, v katerem pozvanjajo številne zvočne in besedne igre.

S svojim mojstrstvom Košuta otroke in mlade lahkotno popelje v svet poezije ter vzbuja ljubezen do slovenske besede. Njegove pesmi se igrajo in veselijo, se čudijo in sprašujejo o domu in življenju, odkrivajo mnogotere pomene in postavljajo vprašanja. Košuta se s pesmimi z lahkoto približa otroški duši, otrokovemu spoznavnemu in domišljijskemu svetu, piše v utemeljitvi nagrade.

»S svetom, kot ga običajno vidimo, je nekaj narobe. Vsaj tako nam dopoveduje Zvonko Čoh,« piše v utemeljitvi nagrade. Čoh svet vidi čisto drugače. Zanj je vse skupaj en sam hec. Njegovi junaki so utrgani, živali nič manj. Smešni so hribi in pokrajine, pa stroji in hiše, zmaji in škratje ali pa zaljubljeni povodni mož. A ko gledamo njegove podobe, od silnega humorja in huronskih situacij niti ne opazimo, kako natančno in odlično je vse skupaj upodobljeno. Vse je naslikano brezhibno. Izvrstno poznavanje in izvedba klasičnega slikarskega metjeja pa – nenavadno – še poudari smešnost situacij.

Čoh je pronicljiv in inteligenten videc, ki si želi zmehčati ta neznosno zateženi svet in ga narediti malce bolj prijaznega za življenje, tako odraslim kot njihovim otrokom.

Začarana struna in mačji vodič

Kot piše v utemeljitvi, je baladno pravljico Mesečinska struna o izjemnem violinistu Tiborju mogoče razumeti tudi kot parabolo o umetnosti nasploh. Revni deček Tibor od očeta podeduje violino, ki ji manjka ena struna. Mati in sestra pričakujeta, da bo z igranjem zaslužil denar za preživetje, a vsaka umetnost, ki se porodi iz eksistencialne nuje ali katerega koli pragmatičnega vzgiba, je lahko le škripajoča, opotekajoča se. Manjkajoča četrta struna je najpomembnejša – navdih.

Čarobno struno, spleteno iz najsvetlejšega luninega žarka, prezebli deček Tibor prejme na očetovem grobu, ko je že povsem obupan. Postane izvrsten violinist, a sčasoma ga denar in slava zaslepita. Ko ponižno poklekne pred nogami vojvode, se čarovnija razblini in njegova violina onemi.

Avtorska slikanica Deček in hiša je subtilna umetnina, ki likovno popolno in sporočilno večplastno omogoča vstop v misterij stare hiše neznanega – in vendar vsakomur, ki to slikanico odpre, znanega – mesta. Deček med vrati stare hiše opazi mucka, ki ga prijazno gleda in nato od slike do slike sledi mucku skozi hišne prostore, v katerih lahko razbiramo sledi preteklosti, naslove knjig, ki vabijo k branju, reference na izročilo knjižne ilustracije in skrivnostne namige.

Očarljivost knjige, ki z romantičnim »magičnim realizmom« evocira lepoto minulih časov, presega vsako nostalgičnost in dobiva metafizično dimenzijo, vzpenjanje proti vrhu skrivnostne hiše pa postaja metafora vzpona duše, piše v utemeljitvi.

Podelitev Levstikovih nagrad – Mladinska knjiga jih podeljuje od leta 1949, od leta 1989 bienalno – bo drevi ob 19. uri na Ljubljanskem gradu. Nagrajenca za izvirno leposlovno delo in ilustracije prejmeta nagrado v višini vsak po 2000 evrov neto, nagrajenca za življenjsko delo pa vsak po 4000 evrov neto.