Ljubljana Festival s 60.000 obiskovalci

Izpostavljajo 17 razprodanih uprizoritev muzikala Mamma Mia!, ki si ga je ogledalo 24.000 ljudi.

Objavljeno
23. september 2015 18.40
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Letošnja, 63. izdaja Ljubljana Festivala je bila najdaljša doslej. V treh mesecih in pol se je zvrstilo skoraj 80 različnih prireditev, ki si jih je ogledalo več kot 60.000 obiskovalcev. Med rekordi je direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek izpostavil 17 razprodanih uprizoritev muzikala Mamma Mia!, ki si ga je ogledalo 24.000 ljudi.

Prvič pri nas je bila izvedena Wagnerjeva opera Tristan in Izolda, prvič v Sloveniji je nastopila Kitajska nacionalna opera iz Pekinga, ki je uprizorila zgodbo Puccinijeve opere Turandot, postavljene v Peking. Prisluhniti je bilo mogoče tudi pianistu Daliborju Miklavčiču, ki je znan kot edini na svetu, ki skladbe igra na pedalnem čembalu in pedalnem klavirju, je na novinarski konferenci naštel Brlek.

Proračun za festival, na katerem je nastopilo okoli 2200 umetnikov iz več kot 30 držav, je ocenjen na 2,5 milijona evrov. Od tega je 1,1 milijona prispevala Mestna občina Ljubljana, od prodanih vstopnic so skupaj s koproducenti prejeli skoraj 1,3 milijona evrov, 800.000 evrov pa je bilo sponzorskih in donatorskih sredstev, je povedal Brlek.

Slabo vreme in bolezni nastopajočih so letos prizanesli festivalu, ki pa se je moral soočiti z očitki, da gosti Izraelski filharmonični orkester. Precej burna debata se je v javnosti razvnela tudi zaradi zapor cest v okolici Križank, ki so jih organizatorji postavili zaradi varnostnih razlogov in hrupa ob prireditvah.

Festival se počasi izteka, do uradnega konca so le še trije koncerti. V četrtek bo v Slovenski filharmoniji nastopil Slovenski oktet, ki ga bo festival gostil prvič po letu 2011, ko je obeležili 60-letnico, je povedal umetniški vodja sestava Jože Vidic.

Tokrat bo oktet izvedel sakralna dela Francisa Poulenca, Franza Xavra Biebla, Arva Parta in Vitautasa Miškinisa, obudil pa bodo tudi dela slovenskih skladateljev, ki so pomembno zaznamovala slovensko vokalno glasbo, a so v današnjem času nekoliko odmaknjena s koncertnih odrov – Vilka Ukmarja, Janka Ravnika, Antona Lajovica in Rada Simonitija. Del koncerta bo posvečen ljudskemu izročilu.

V petek bo v Križevniški cerkvi nastopil ugledni violinist indijske klasične glasbe Džohar Ali Khan. Ob njem bo nastopil Borut Žerdoner, ki bo igral tablo, tradicionalno indijsko tolkalo. Festival bo v ponedeljek, 28. septembra, v Grand hotelu Union sklenila Mlada nemška filharmonija, ki jo sestavljajo najboljši študentje nemških glasbenih visokih šol.

Dan po uradnem zaključku festivala se obeta še koncert pevke Nine Pušlar, ki bo v Križankah s koncertom #malodrugace proslavila 10-letnico svojega delovanja. To bo prvi koncert istoimenske turneje, na kateri bo predstavila tudi skladbe novega, petega studijskega albuma, ki ga pripravlja. Na odru se ji bo, kot je povedala, pridružilo več gostov, imen še ni želela razkriti.