Ljubljansko vabilo Zagrebu

S festivalskim vlakom do Zagreba, nato na 63. izdajo Ljubljana Festivala.

Objavljeno
23. junij 2015 19.15
LJUBLJANA SLOVENIJA 01.03.2011 DARKO BRLEK NOVI MESTNI ZAVOD LJUBLJANSKI GRAD FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – »Gre za nadgradnjo dosedanjega odličnega sodelovanja med Ljubljano in Zagrebom,« je dejal direktor in umetniški direktor Ljubljana Festivala Darko Brlek na predstavitvi 63, izdaje festivala v prostorih zagrebškega kulturnega hrama, dvorane Vatroslava Lisinskega.

To, da se festival uradno začne 28. junija na Kongresnem trgu, v sijajnem ambientu, obdanem s historičnimi zgradbami, zlasti Slovensko filharmonijo, Univerzo in Ljubljanskim gradom v ozadju, z glasbeno-vizualnim spektaklom z oskarjem nagrajenega kitajskega skladatelja Tan Duna, ki bo v Ljubljani tudi dirigiral, so navzoči vedeli.

Manj znano je bilo, da bo del poletnega festivala v Ljubljani tudi 81-letni Poljak Krzysztof Penderecki, skladatelj, dirigent in akademik, prejemnik številnih nagrad, med drugim treh grammyjev, pri čemer ga je The Guardian razglasil za največjega živečega poljskega skladatelja.

Za piko na i je Brlek dodal, da bo avgusta Ljubljana gostila še eno veliko dirigentsko ime. Gre za Zubina Mehto, ki že več kot 50 let sodeluje s priznanimi orkestri Berlinske in Dunajske filharmonije ter z Izraelskim filharmoničnim orkestrom, katerega vseživljenjski glasbeni direktor je.

»Program, ki ga ne gre zamuditi,« je dejal. Na vprašanje, koliko obiskovalcev pričakuje s Hrvaške, je odgovoril, da »uradne statistike o tem ne vodijo.« Je pa omenil, da po subjektivnih ocenah in ocenah naročil vstopnic prek spleta največ obiskovalcev s Hrvaške prihaja v Ljubljano iz Zagreba in z Reke. Tako naj bi bilo tudi letos, čeprav, kot upa, naj bi v Ljubljano prišli tudi iz drugih krajev sosednje države. Če ne v lastni režiji, pa s festivalskim vlakom, ki ga organizirajo Slovenske železnice.

O tem je Boštjan Koren s Slovenskih železnic na predstavitvi v Zagrebu dejal, da je poleg že dozdajšnje ugodne vlakovne povezave med Slovenijo in Hrvaško pač na voljo še ena »povezava« – in sicer široka paleta popustov za vse, ki se bodo namenili s Hrvaške na ogled prireditev v Ljubljano.

Mozaik kulturnega sodelovanja naj bi prav Festival Ljubljana prihodnje leto razširil še na Trst in Zagreb. Okviri so po besedah Darka Brleka narejeni, vsebina pa bo kaj kmalu tudi bolj znana.