Logotip papeškega leta usmiljenja ustvaril Marko I. Rupnik

Logotip, ki je katoliški svet preplavil ob decembrskem odprtju svetoletnih vrat v Vatikanu, je izbral papež Frančišek.

Objavljeno
12. januar 2016 17.48
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič

»Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče!« se glasi citat iz Lukovega evangelija v Svetem pismu (6,36), ki je izhodišče za sporočilo ob robu logotipa aktualnega izrednega katoliškega jubilejnega leta usmiljenja. Tega je papež Frančišek, kot znano, razglasil za čas od lanskega 8. decembra do 20. novembra letos.

Za tukajšnji prostor je zanimiv podatek, da je obliko logotipu dal slovenski jezuit, teolog in slikar Marko I. Rupnik, ki je podobo v značilni vatikanski kombinaciji rumene in bele – v smislu zlata in srebra, ki simbolizirata papeško službo – prav tako usmeril v vizualizacijo teme usmiljenja. Kot zapišejo na vatikanski spletni strani iubilaeummisericordiae.va, ponazarja »malo teološko summo teme usmiljenja« s Sinom, ki si je na hrbet naložil breme izgubljenega moža, tovrstna ikonografska kombinacija pa je bila ljuba že zgodnjemu krščanstvu v antiki.

Obnavlja motiv Dobrega pastirja, povzetega po poganskih časih. Tedaj je predstavljal motiv Hermes Kriophoros, boga Hermesa, ki nosi žrtveno jagnje (kar ta oznaka pomeni), kakršen je stal tudi na atenski Akropoli. Tudi tedaj je predstavljal motiv rešitve.

Jezusov pogled skozi Adamove oči

Tovrstni pastir v krščanski različici odraža zamisel o Jezusovi ljubezni, misteriju utelešenja in odrešitve ... Zanimivost, na katero ob Rupnikovem logotipu opozarjajo v Vatikanu, je še, da se očesi Sina in moža – mož je seveda mišljen kot človeštvo – stikata in tudi prekrivata. Tako Jezus vidi skozi »Adamove oči« (in obratno). Logotip ima obliko tradicionalne mandorle, klasičnega tipa uokvirjanja podob v krščanski tradiciji v obliki mandlja (kar mandorla tudi pomeni), pri čemer notranje koncentrične ponovitve tega lika v modri barvi, ki prehajajo iz temnega v vse svetlejše odtenke, tokrat razlagajo kot izstop iz »noči greha in smrti«. Seveda ob Jezusovi pomoči.

Rupnika v Sloveniji poznamo predvsem kot avtorja številnih mozaikov in leta 2000 kot Prešernovega nagrajenca ter tudi Delove osebnosti leta. V Vatikanu so ga leta 2012 imenovali na položaj svetovalca papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, že leta 1999 pa je postal svetovalec papeškega sveta za kulturo. Njegovo delo sta cenila tako Janez Pavel II. kot Benedikt XVI., aktualni logotip, ki je katoliški svet preplavil že ob decembrskem odprtju svetoletnih vrat v Vatikanu, pa je izbral zdajšnji papež.

Zaščitni znak leta usmiljenja nagovarja z geslom v številnih jezikih. Med enajsterico tistih, ki so prisotni na uradni spletni strani, slovenskega ni.