Mednarodni nagradi parkirišču v Velenju in skakalnicam v Planici

Žirija arhitekturnega portala Architizer nagradila biro Enota, občinstvo pa Abiro in studio AKKA.

Objavljeno
21. april 2015 16.22
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Dve slovenski arhitekturni deli sta prejeli pomembni mednarodni nagradi Architizer A+ Award s sedežem v New Yorku. Gre za enega najbolj obiskanih arhitekturnih portalov na svetu z več kot milijonom obiskov na mesec.

V kategoriji parkirnih objektov je parkirišče Promenada v Velenju, delo arhitekturnega biroja Enota (Dean Lah in Milan Tomac,) zmagala po izboru strokovne žirije (Jury Winner). Skakalnice v Planici, delo arhitektov Abiroja (Matej Blenkuš in Miloš Florijančič) in krajinskih arhitektov Studia AKKA (Ana Kučan in Luka Javornik), pa so v kategoriji rekreacijskih objektov osvojile prvo mesto po izboru občinstva (Public Winner).

Nagrade bodo podelili 14. maja na prireditvi A+ Awards Gala v New Yorku.

Obe deli sta bili tudi v ožjem izboru za Plečnikova odličja, ki so jih podelili včeraj. Žirija je po ogledu Skakalnega centra v Planici ugotovila, da je projekt vrhunska stvaritev ne le za Slovenijo, ampak v mednarodnem merilu, vendar bi ga bilo neprimerno obravnavati v zdajšnji, nedokončani fazi.

Sklenili so, da je projekt smiselno presojati le kot celoto, ko bodo zaključeni vsi posegi v okviru ureditve Nordijskega centra v Planici. Zato ga je žirija izločila iz nadaljnje obravnave, za nagrado pa bo znova kandidiral po zaključku vseh del.

Zgolj med nominiranci in brez nagrade pa sta ostala parkirna hiša Promeda in ureditev peš območja v Velenju biroja Enota.

Portal Architizer podeljuje nagrade za prostor in stavbe tri leta. Nagrade podeljujejo v več kot 50 kategorijah, kot so poslopja z uradi, zasebne hiše, nakupovalna središča, knjižnice, hoteli, vrtci, javni parki, zasebni vrtovi, letališča itd. Žirijo sestavlja več kot 200 ljudi.

V njej so arhitekti, vodilni ljudje s področja kulture, razvoja, industrije in drugih področij, ki naročajo in podpirajo dobro arhitekturo v vsem svetu. Temeljno prepričanje Architizerja je, da so vsi ljudje ljubitelji arhitekture, čeprav tega morda niti ne vedo, portal pa jih hoče na to spomniti.

Žirija je letos pregledala več kot 3000 prijavljenih del iz 80 držav, med zmagovalci pa so tako novi arhitekturni biroji kot uveljavljene multinacionalne družbe. Posebnost tega razpisa je, da lahko glasujejo vsi ljudje in njihova izbira se ni vselej ujemala z izbiro strokovne žirije. Zato podeljujejo nagrade po izboru občinstva in po izboru žirije.