Ministrica v moderniziracijo kulturnega sistema z novo komisijo

Julijana Bizjak Mlakar je imenovala sedemčlansko strokovno komisijo za pomoč ministrstvu pri pripravi strokovnih izhodišč.

Objavljeno
30. september 2015 15.39
Posodobljeno
30. september 2015 16.00
LJUBLJANA SLOVENIJA 26.1.2012 MINISTRSTVO ZA KULTURO FOTO JOZE SUHADOLNIK
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je imenovala strokovno komisijo za pomoč ministrstvu pri pripravi strokovnih izhodišč modernizacije javnega kulturnega sistema. V njej bodo predsednik Igor Tršar ter člani Denis Miklavčič, Ivan Pal, Mojca Jan Zoran, Damjana Pečnik, Aleksandra Berberih Slana in Damjan Damjanovič.

Med nalogami strokovne komisije bodo med drugim pregled obstoječih predlogov modernizacije javnega kulturnega sistema ter pomoč ministrstvu pri opredelitvi javnega interesa na področju kulture, pri oblikovanju strategije modernizacije kulturnega sistema in pri oblikovanju osnutka novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, so za STA pojasnili na ministrstvu za kulturo.

Obenem na ministrstvu pozivajo zainteresirano javnost, tako posameznike kot skupine, da s svojimi pisnimi pobudami in predlogi prispevajo k modernizaciji javnega kulturnega sistema.

Predlagane spremembe zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo – krovnega zakona v kulturi (Zujik) so poleti, ko je bila novela v javni razpravi, sprožile neodobravanje mnogih, sploh kritični do sprememb so bili samozaposleni v kulturi. Po njihovem mnenju bi njihova uveljavitev brez dodatnih sredstev še poslabšala socialni in materialni položaj samozaposlenih.