Cerar predlagal razrešitev kulturne ministrice

Premier je državnemu zboru predlagal razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, potem ko ni ponudila odstopa.

Objavljeno
19. april 2016 13.32
Tanja Jaklič, Š. P., STA
Tanja Jaklič, Š. P., STA

Ljubljana -  Premier Miro Cerar je državnemu zboru predlagal razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, potem ko ni ponudila odstopa, so sporočili iz premierjevega kabineta. Kot je zapisal v obrazložitvi, je ministrica s svojim delovanjem, predvsem pa nedelovanjem, povzročila oziroma sprožila za slovensko kulturo negativne posledice in procese.

Danes opoldne se je namreč iztekel rok za odstop, ki ga je premier Miro Cerar dal Julijani Bizjak Mlakar.

»Vlade ni mogoče voditi uspešno, če član vlade ni pripravljen iskati rešitev in je nenaklonjen dialogu. Iskanje kompromisa je temeljni način uspešnega vodenja politik, s soglasjem sprejeta odločitev vlade pa prevlada političnega odločanja koalicije o medresorsko usklajenem predlogu pristojnega ministrstva in ne poraz posameznika, kot je to pogosto razumela ministrica za kulturo,« je dejal Miro Cerar.

Zadnji tak primer neustreznega ravnanja ministrice za kulturo je povezan z neizpolnitvijo sklepov Vlade RS o prenosu upravljanja rudnika ter vseh s tem povezanih nalog na Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Leta 2014 so bile zagotovljene vse pravne podlage za nemoteno in tekočo izvedbo vseh postopkov, povezanih z večletnim procesom rešitve vprašanja rudnika živega srebra v Idriji ter njegove neprecenljive tehniške dediščine - vpisane na UNESCO-v Seznam svetovne dediščine.

»Na moja večkratna opozorila in številne priložnosti za popravo stanja se ministrica ni ustrezno odzvala«, je še poudaril in ocenil, da »v celoti gledano delo ministrice za kulturo oziroma njeno izvajanje politik vlade ni dovolj učinkovito in ni združljivo z delovanjem vlade«. Zato po njegovem mnenju Bizjak Mlakarjeva ne more več opravljati funkcije ministrice za kulturo, državnemu zboru pa predlaga, da postopek njene razrešitve izvede v najkrajšem možnem času.

Bizjak Mlakarjeva je dopoldan za Delo potrdila, da sama ne bo odstopila. Da so kultura in rudniki prepomembni, da bi popustila. Cerar je namreč v včerajšnji izjavi poudaril, da je bilo njeno odlašanje z izvršitvijo sklepa vlade glede idrijskega rudnika kaplja čez rob in da je ministričino delovanje v zadnjem času neprimerno in nezdružljivo z usmeritvijo vlade. 

Danes je ministrica znova poudarila, da je ministrstvo za kulturo naredilo vse, kar je v njihovi moči, da bi rešili problem z rudniki, vendar pa niso mogli k sodelovanju pritegniti štirih ministrstev, ki bi morala tudi po vladnem sklepu sodelovati: ministrstvo za finance z vplivanjem na SDH, ministrstvo za gospodarstvo, ki je odgovorno za finance, ministrstvo za okolje, ki je pristojno za okoljsko problematiko, ministrstvo za infrastrukturo pa za rudarstvo.

Kam bo šla njena politična pot, Bizjak Mlakarjeva še noče govoriti, s šefom stranke Karlom Erjavcem še nista govorila, bo pa za to gotovo priložnost v prihodnjih dneh, pravi.

Je pa aktualna ministrica za kulturo premieru že včeraj povedala, da lahko takoj začne postopek njene razrešitve. In da sploh ni treba čakati 24 ur.