Ministrica za kulturo: Še glasbene kvote je ne bodo zrušile

Zaradi izjav v zvezi s slovensko glasbo na radiu mnogi zahtevajo konkretna pojasnila.

Objavljeno
11. februar 2016 18.37
Tanja Jaklič, Valentina Plahuta Simčič, Igor Bratož, Zoran Potič
Tanja Jaklič, Valentina Plahuta Simčič, Igor Bratož, Zoran Potič

Ljubljana – Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je tako rekoč obkoljena: z vseh strani zahtevajo, da obtožbe, ki jih je prejšnji teden izrekla v državnem svetu v zvezi z glasbenimi kvotami, podkrepi z dokazi, ali pa naj se zanje opraviči. Učinek njenih izjav je bil negativen: kvote so dobile veto. A tudi to, kot kaže, ne bo ogrozilo njenega ministrskega položaja.

Odgovore in opravičilo zahteva generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, ki je v svoji izjavi za javnost med drugim zapisal: »Najostreje zavračam trditve ministrice, da se kdorkoli od urednikov Radia Slovenije odloča na podlagi lobističnih ali finančnih pritiskov«. Z Vala 202 so poslali sporočilo, da odločno nasprotujejo »navedbam, da Val načrtno izrinja slovensko glasbo iz svojega programa.«

Pojasnila Julijane Bizjak Mlakar je zahteval tudi premier Miro Cerar: Kaj je mislila z zlorabo kvot nekaterih pomembnih lastnikov oziroma urednikov radiev, ki uporabljajo javne frekvence ali pa so celo javni uslužbenci RTV Slovenija? Kako lahko podkrepi trditev, da obstajajo interesni tokovi finančnih sredstev med tujimi založbami, lastniki medijev, uredniki, avtorji in soavtorji skladb ter odločevalci? In kaj so v njenem nagovoru pomenili nejasni tokovi denarja v tujino?

Ministrica je včeraj ponovila, da v državnem svetu ni govorila o korupciji: »Te besede sploh nisem omenila, govorila pa sem o predvajanju slovenske glasbe na nekaterih radijskih postajah, tudi v programu Vala 202, a sem navajala konkretne podatke, kakršen je ta, da programe ponoči redno posluša le 4,3 odstotka poslušalcev, omenjeni radio pa čez dan predvaja le okoli 25 odstotkov slovenske glasbe, pa še del te je v angleškem jeziku. V omenjenem nastopu sem postavljala druga vprašanja, o nejasnih vplivih v tem poslu, o tem, da ne vemo, kako tuje založbe vplivajo na podobo programov, kam gredo sredstva in podobno.«

Konkretizacijo obtožb ali opravičilo zahteva tudi predsednik parlamentarnega odbora za kulturo Dragan Matić, sicer član vladajoče SMC in eden najbolj ostrih kritikov Julijane Bizjak Mlakar vse od začetka njenega ministrovanja. Doslej je večkrat glasno opozarjal na ministričino slabo delo (na Faceboooku se je, denimo, na dolgo in široko razpisal o ministrici kot o Damjanu Murku slovenske politike), na naša vprašanja pa se že nekaj dni ne odziva.

Se je pa nanje odzvala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Za Matića je dejala, da je zaposlen z opravljanjem svojega poslanskega dela, o ministrici pa, da bo morala svoje besede pojasniti in agumentirati. Če tega ne bo storila, jo bodo k temu pozvali »z obstoječimi mehanizmi«. Glede aktualnega veta na medijski zakon je Kustec Lipicerjeva še povedala, da so se stranke koalicije zavezale, da bodo opravile še en krog pogovorov o problemih, ki so jih izpostavili predstavniki medijev in nasprotniki zakona. Stranke koalicije menijo, da je namen zakona dober, obstaja pa vprašanje njegove izvedbe v praksi. Na vprašanje, ali ima ministrica še podporo premiera, je dejala, da vsi ministri uživajo njegovo podporo.

Uradno neuradno

Uradno ministrica res uživa podporo premiera in svoje stranke Desus. Neuradno pa so informacije drugačne. Sporočilo kabineta predsednika vlade za javnost, ki je sledilo po srečanju med Cerarjem in ministrico, pa kaže, da predsednik le ni povsem zadovoljen z njenim delom. Cerar se bo zadovoljil »z utemeljenimi javnimi pojasnili« za izjave, ki jih je izrekla na račun RTV Slovenija. Ker gre za ministrico iz kvote Desusa, ta pa svojim ministrom ne izreka nezaupnic tako hitro, je pričakovati, da bo Cerar ravnal pragmatično in na tej točki ne bo napenjal mišic.

Zapletanje ministrice za kulturo bi lahko bil razlog za zaskrbljenost tudi v Desusu, kjer se še niso temeljito pogovorili. Prvak Desusa Karl Erjavec se o težavi »njegove« ministrice še ni izrekel, jo je pa v minulih mesecih že večkrat javno branil. Ne gre tudi spregledati, da bi morebitna zamenjava ministrice pomenila njeno vrnitev med poslance državnega zbora, lahko pa tudi njen izstop iz stranke, s čimer je po naših informacijah že grozila. In če bi postala samostojna poslanka, bi bila koalicija že zelo resno načeta.