Ministrstvo nima več denarja za strokovne komisije

Člani strokovnih komisij na ministrstvu za kulturo so ogorčeni zaradi nižjih honorarjev. Ministrstvo: Varčujemo.

Objavljeno
24. maj 2015 21.41
LJUBLJANA SLOVENIJA 26.1.2012 MINISTRSTVO ZA KULTURO FOTO JOZE SUHADOLNIK
Tanja Jaklič, kultura
Tanja Jaklič, kultura
Pred tedni so člani strokovnih komisij ministrstva za kulturo dobili v podpis pogodbe s precej manjšim zneskom od napovedanega. Ogorčeni, ker se ministrstvo ne drži dogovorov, so nekateri zagrozili tudi z odstopom. Na ministrstvu vse skupaj pojasnjujejo: Varčujemo!

»Pogodbe za letošnje delo smo prejeli konec aprila in jih nismo podpisali, ker so bili zneski brez pojasnila, ali prošnje za razumevanje znižani za 30 odstotkov glede na lansko leto. Junija se bomo odločili, ali v teh razmerah in ob takšnem odnosu nadaljujemo delo,« pravi predsednik komisije za knjigo Aleš Berger.

Zamude in nižje zneske so opazili tudi drugi. Zavedajo se, da denarja ni, menijo pa, da bi državna institucija to morala transparentno razložiti. Na ministrstvu pojasnjujejo, da so bili prisiljeni v varčevanje tudi pri komisijah. Pogodbe so bile pripravljene šele po sprejetem proračunu za leto 2015, zaradi zakonskih določb pa ne morejo in ne smejo izplačevati predplačil.

16 komisij, 63 članov

Strokovne komisije (za uprizoritvene umetnosti, glasbene umetnosti, vizualne umetnosti ...) so strokovno in posvetovalno telo ministrstva za kulturo. Da posameznih področij kulture in umetnosti ne bi ocenjevali javni uslužbenci ampak stroka, so imenovane skupine zunanjih sodelavcev, ki ocenjujejo vloge na razpise ministrstva za financiranje javnih kulturnih programov in projektov. Komisije so obstajale že pred osamosvojitvijo Slovenije, njihovo delo pa opredeljuje pravilnik, po katerem poleg ocenjevanja projektov in programov obravnavajo tudi vloge za vpis v razvid samozaposlenih, za dodelitev republiških priznavalnin, štipendij, za pridobitev statusa organizacije v javnem interesu idr.

Ministrstvo za kulturo ima 16 strokovnih komisij s skupaj 63 člani. V letošnjem letu naj bi za plačilo njihovega dela porabili dobrih 88 000 evrov, kar je v primerjavi s preteklimi leti manj (lani so izplačali 115 tisočakov, leto prej pa 114 tisoč evrov).

Strokovne komisije so ravno v zadnjem varčevalnem času postale tudi tarča kritik umetnikov, ki so jih zmotile obrazložitve, problematičnost kriterijev in tudi »strokovnost« strokovnjakov. Ali kot pravi eden od članov komisij, ki ne želi biti imenovan: »Vsi bi radi avtoritete in neodvisne strokovnjake, ki bodo svoje delo opravljali za drobiž, če ne zastonj. V bistvu smo 'dimna zavesa'. Deležni smo očitkov javnosti, a marsikateri je neupravičen, ker komisije nimajo nikakršnega vpliva na določanje razpisnih pogojev, količine denarja na razpisih ipd.«

Na vprašanje, ali je varčevanje še komu znižalo izplačila, na ministrstvu odgovarjajo: »Javni uslužbenci zaradi ZUJF-a že od pomladi 2012 občutimo varčevalne ukrepe; ni napredovanj, nagrajevanj in vrste drugih stimulativnih ukrepov.«