Mladinska knjiga aprila znova na dražbi

Že četrta dražba večinskega paketa delnic MK. Na zadnji ga je pridobila založba Učila International, a kupnine ni poravnala.

Objavljeno
19. februar 2016 13.48
bsa knjigarna
V. U., STA
V. U., STA
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je na svoji spletni strani za 21. april napovedala javno dražbo 631.117 delnic založbe Mladinska knjiga. To bo že četrta dražba večinskega paketa delnic Mladinske knjige. Na zadnji dražbi pred dvema letoma ga je sicer pridobila založba Učila International, vendar kupnine nato ni poravnala.

Dražba 51,2-odstotnega deleža založbe, ki bo 21. aprila ob 10. uri v prostorih zastavnega upnika DUTB, bo tudi tokrat potekala po principu »vse ali nič«. Vrednostni papirji se bodo torej prodajali kot paket v celoti, ki ga ni mogoče deliti na manjše pakete delnic. Izklicna cena je 14.629.292 evrov oziroma 23,18 evra na delnico.

Potencialni kupci, ki bi želeli sodelovati na dražbi, morajo do 15. aprila vplačati varščino v višini desetih odstotkov začetne cene, kar znaša 1.462.929,20 evra, piše na spletni strani DUTB.

V težavah od stečaja cerkvenega holdinga Zvon Dva

Založba Mladinska knjiga se je v težavah znašla v začetku leta 2012 s stečajem večinskega lastnika, mariborskega cerkvenega holdinga Zvon Dva, po katerem so 69-odstotni delež založbe dobile banke upnice. V začetku leta 2013 je družba Kompas MTS dala nezavezujočo ponudbo za nakup delnic, a se za to na koncu ni odločila.

Prodajni konzorcij bank je nato julija 2013 razpisal prvo licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero pa se ni prijavil nihče. Konec septembra istega leta je sledil drugi poskus prodaje, prav tako neuspešen, čeprav je bila izklicna cena le še dobrih 11 milijonov evrov. Kot možni kupec se je omenjala založba Učila International, ki k dražbi ni pristopila.

Zatem se je o morebitnem nakupu Mladinske knjige z bankami upnicami začela pogovarjati tudi iniciativa Skupaj za knjigo, ki je k sodelovanju pri nakupu povabila še zaposlene na založbi. Po ustanovitvi istoimenske družbe je oddala nezavezujočo ponudbo, a je bila zavrnjena z utemeljitvijo, da še nima kapitala. Med morebitnimi kupci se je tedaj omenjal tudi največji litovski založnik Alma Littera.

Aprila 2014 sta Abanka in NLB po odhodu Hypo Alpe Adria Bank iz konzorcija bank razpisali tretjo dražbo za prodajo 51,2-odstotnega deleža Mladinske knjige. S ponudbo v vrednosti 5,36 milijona evrov je zmagala tržiška založba Učila International, vendar kupnine do roka ni poravnala. Založba se je tako znašla pod okriljem DUTB.