MOL: Napako na Karadžićevem spomeniku bomo popravili še v tem tednu

Da je priimek srbskega jezikoslovca na spomeniku zapisan nepravilno, so odkrili šele ob njegovem odkritju. Napaka je odmevala v Srbiji.

Objavljeno
12. julij 2016 11.20
Kip Vuka Stefanovića Karadžića
V. U., STA
V. U., STA

Ljubljana − Mestna občina Ljubljana (MOL) bo napako na novem spomeniku Vuka Stefanovića Karadžića (1787–1864), ki so ga v petek odkrili v Ljubljani, popravila še v tem tednu, so za STA zagotovili na mestni občini.

Napako – čeprav se ime reformatorja srbskega jezika tako v slovenščini kot srbščini piše enako, so njegov priimek zmotno zapisali Karađić – so odkrili šele ob odkritju spomenika, so zapisali.

»Šele ob odkritju smo ugotovili, da je v priimku Vuka Stefanovića Karadžića prišlo do napake. Še ta teden bo priimek zapisan pravilno,« so sporočili z mestne občine.

                                          Foto: Jure Eržen/Delo

Ljubljanski župan Zoran Janković je v petek sprejel župana Beograda Sinišo Malija, ki se je vpisal tudi v zlato knjigo Ljubljane. Župana sta kasneje odkrila spomenik Karadžića, ki ga je v Ljubljani postavilo mesto Beograd.

Ljubljana bo po Jankovićevih besedah spomenik v Beogradu postavila prihodnje leto, slovenska prestolnica pa bo konec meseca dobila tudi spomenik, ki ga bo postavila Rusija.