Na situ za nagrado Mies van der Rohe še pet finalistov

V tekmi za evropsko nagrado za sodobno arhitekturo so bili projekti iz 36 evropskih držav, tudi iz Slovenije. Prejemnik bo znan 16. maja.

Objavljeno
15. februar 2017 18.38
V. U., STA
V. U., STA
Znanih je pet finalistov za nagrado Mies van der Rohe 2017. To so stanovanjska kompleksa deFlat Kleiburg v Amsterdamu in Ely Court v Londonu, poslopje Kannikegarden v danskem mestu Ribe, Muzej Katyn v Varšavi in Spominski muzej Rivesaltes v Franciji. Evropska komisija in Fundacija Mies van der Rohe sta finaliste sporočili danes v Barceloni.

Stanovanjski kompleks deFlat Kleiburg v Amsterdamu je nastal po načrtih arhitekturnih birojev NL Architects in XVW architectur iz Amsterdama, stanovanjski kompleks Ely Court v Londonu je načrtoval biro Alison Brooks Architects iz Londona.

Poslopje Kannikegarden v danskem mestu Ribe so zasnovali Lundgaard Tranberg Architects iz Koebenhavna, Muzej Katyn v Varšavi na Poljskem BBGK Architekci iz Varšave, Spominski muzej Rivesaltes v Franciji pa biro Rudy Ricciotti iz Bandola, piše v sporočilu za javnost.

Finalisti odražajo problematiko našega časa

Kot je na današnji novinarski konferenci v Barceloni poudarila članica žirije, umetnostna zgodovinarka in nekdanja poljska ministrica za kulturo Malgorzata Omilanovska, so teme, ki so se žiriji izkazale za pomembne, socialna stanovanja, spomin ter problematika konteksta in novogradenj v starih mestnih jedrih. Finalisti dobro odražajo vso problematiko našega časa in opozarjajo na težave, s katerimi se soočamo kot prebivalci mest, ne le kot strokovnjaki za arhitekturo, temveč kot člani današnje družbe, je dodala.

Direktorica fundacije Mies van der Rohe Anna Ramos, ki bo finaliste v torek predstavila tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, pa je med drugim poudarila, da izbor finalistov nagrado še utrjuje kot strateški element, namenjen promociji raziskovanja in razprav o sodobni arhitekturi ter širjenju sodobne arhitekture po Evropi.

Iz Slovenije deseterica projektov

V tekmi za evropsko nagrado za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe 2017 so bili sicer projekti iz 36 evropskih držav, tudi iz Slovenije. Skupaj se je zanjo potegovalo 356 projektov, od tega deset slovenskih. Med slednjimi sta bila tudi projekta biroja Arhitektura Krušec, za katera je biro letos dobil nagrado Prešernovega sklada. S po največ projekti, kar 28, pa sta bili zastopani Francija in Španija.

V ožji izbor 40 projektov so se nato uvrstila po štiri dela iz Francije, Portugalske in Velike Britanije, po tri iz Danske, Španije, Finske, Nizozemske in Norveške, po dve deli iz Belgije, Nemčije, Irske in Turčije ter po eno delo iz Italije, Litve, Poljske, Romunije in Švedske.

Ugledno priznanje Evropske unije za sodobno arhitekturo, ki znaša 60.000 evrov, podeljujejo bienalno od leta 1987. Podeljujejo tudi posebno omembo za obetavnega arhitekta, ki znaša 20.000 evrov. Zadnja je leta 2007 pripadla slovenskima arhitektoma Matiji Bevku in Vasi J. Peroviću (Bevk Perovič arhitekti) za stavbo ljubljanske fakultete za matematiko.

Projekte izberejo arhitekturne zbornice oziroma strokovne organizacije po Evropi ter izvršni odbor Fundacije Mies van der Rohe in neodvisni strokovnjaki.

Dobitnika nagrade Mies van der Rohe in posebne omembe za obetavnega arhitekta bodo 16. maja razglasili v Bruslju. Podelitev nagrade bo 26. maja v paviljonu Miesa van der Roheja v Barceloni.