Najbolj priljubljen muzej na svetu po TripAdvisorju je Metropolitanski muzej

Spletni portal ob svetovni lestvici objavlja tudi niz regionalnih. Slovenski muzeji prezrti.

Objavljeno
15. september 2016 11.42
Posodobljeno
15. september 2016 12.00
V. U.
V. U.

Na portalu TripAdvisor, spletnem projektu podjetja s sedežem v mestecu Needham v ameriškem Massachusettsu, namenjenem zbiranju ocen turistov in popotnikov po širnem svetu, vsako leto objavijo niz statistik, ki jih za različna področja turizma sestavi kar njihov algoritem.

Med njimi je tudi lestvica najbolje ocenjenih muzejev na svetu. Na najnovejši je po ocenah uporabnikov TripAdvisorja na vrhu pristal newyorški Metropolitanski muzej, tudi drugo mesto je z Umetnostnim inštitutom v Chicagu pripadlo Američanom, tretji pa je Ermitaž v Sankt Peterburgu.

Na četrtem mestu je pariški Musée d'Orsay, na petem Nacionalni antropološki muzej v Ciudad de Méxicu, do konca deseterice pa si sledijo še Spominski center 9/11 v New Yorku, madridski Prado, Britanski muzej v Londonu, Muzej Akropole v Atenah in Muzej Vasa v Stochkolmu.

Slovenskih muzejev ni najti

Zanimiva je primerjava TripAdvisorjeve lestvice z letno statistiko števila obiskovalcev, ki jo tradicionalno objavlja italijanski Il Giornale dell'Arte in je korenito drugačna. Na letošnji znova vodi pariški Louvre, ki ga med desetimi najbolje ocenjenimi muzeji pri TripAdvisorju sploh ni v deseterici, sledijo Britanski muzej, Metropolitanski muzej, Vatikanski muzej, londonska Nacionalna galerija, Nacionalni muzej na Tajvanu, Tate Modern, washingtonska Nacionalna galerija, Ermitaž in Musée d'Orsay.

Ob krovni svetovni statistiki algoritem naračuna tudi regionalne rezultate. Portal za Evropo navaja lestvice v kar 29 državah, med katerimi pa Slovenije ni, kar tukajšnjih prezrtih muzealcev ne bo navdušilo.

V sosednjih državah so na vodilnih mestih v Italiji firenški Uffizi, Egipčanski muzej v Torinu in znova firenška Galerija Akademije, v Avstriji Umetnostnozgodovinski muzej, Prirodoslovni muzej in Albertina, vsi trije na Dunaju, na Madžarskem Bolnišnica v skali (podzemna bolnišnica, zgrajena pred drugo svetovno vojno), Hiša terorja in Spominski center holokavsta v Budimpešti, na Hrvaškem pa Muzej vojne fotografije v Dubrovniku, Muzej prekinjenih ljubezni v Zagrebu in Galerija Ivana Meštrovića v Splitu.