Najstarejše oblačilo na svetu je staro več kot pet tisočletij

Radiokarbonska analiza: Oblačilo, odkrito že leta 1913 v Tarhanu pri Kairu, je nastalo med letoma 3484 in 3102 pr. n. š.

Objavljeno
22. februar 2016 16.29
V. U.
V. U.

V dobi, ko si težko zamisliš kaj bolj enosezonskega in minljivega, kot to velja za konfekcijska oblačila z globalnega trga, so radiokarbonske analize globoko v čas pred petimi tisočletji postavile arheološko najdbo, žensko bluzo iz Egipta, ki zdaj potrjeno velja za najstarejše ohranjeno tkano človeško oblačilo.

Že leta 1913 so ga odkrili na območju nekropole v Tarhanu, ki se nahaja okoli 50 kilometrov južno od Kaira. Da najverjetneje spada v čas prve egipčanske dinastije, so domnevali že v preteklosti, a dokazati tega niso mogli, saj so bile metode datiranja preinvazivne. Zdaj so zelo droben delček tkanine z oblačila – le 2,24 miligrama – raziskali z radiokarbonsko metodo in domneve potrdili. Še več, nemara je oblačilo, izdelano iz lanu, celo iz časov pred obdobjem prve dinastije.

»Ohranitev tekstila, ki se hitro razkroji, je za arheologe izjemno, ohranitev celotnega ali soraj celotnega oblačila, kot je to v primeru obleke iz Tarhana, pa je še bolj izjemno,« je ob rezultatu raziskave novinarjem izjavila Alice Stevenson, kustosinja iz Muzeja Petrie za egipčansko arheologijo. Radiokarbonsko raziskavo so sicer lani izvedli v Oxfordu.

Obleka je ozko ukrojena. Nosila jo je Egipčanka, ki je bila bodisi še najstnica bodisi zelo vitka ženska.