Na Eurosong odhaja Lea Sirk s pesmijo Hvala, ne!

V finalu letošnje Eme je nastopilo osem finalistov.

sob, 24.02.2018, 17:15

Z lansko Emo se ukvarjata policija in KPK

V zvezi z izvedbo lanskoletnega izbora slovenske skladbe za pesem Evrovizije - Ema 2017 vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem že dlje časa zaposlujejo očitki o nepravilnostih; za lansko Emo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču je televizija namreč namesto predvidenih 600.000 porabila 1,3 milijona evrov.

S svojimi ugotovitvami je vodstvo seznanilo policijo in Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Kot poroča STA, sta obe instituciji še na začetku presoje domnevnih nepravilnosti. Na policiji imajo zadevo v predkazenskem postopku, na KPK pa v fazi predhodnega preizkusa. Ne eni ne drugi pa ne razkrivajo dosedanjih ugotovitev.  V vodstvu RTVS so pojasnili, da so "pregledali celotno problematiko", da pa suma korupcije niso zaznali. Kljub temu so se odločili obvestiti KPK, saj je korupcija vendarle "potencialno mogoča". Že novembra lani pa so policijo opozorili na "sum antidatiranja določenih dokumentov v povezavi z morebitno kršitvijo ureditve postopkov javnega naročanja".

V središču pozornosti je vprašanje, ali so bile pogodbe z zunanjimi sodelavci pri lanskoletni Emi spisane na način, da so lahko zaobšle javno naročanje. Direktorica televizije Ljerka Bizilj je zatrdila, da niso kršili pravil javnega naročanja, za prekoračitev predvidenih sredstev pa je ponudila razlago, da so tudi prodali toliko več reklamnega časa, piše STA.

V svetu delavcev RTVS so že lani Kadunca pozvali, naj ugotovi, kdo so odgovorni za prekoračitev sredstev in izogibanje javnemu naročanju. Letošnjega januarja pa so ga pozvali, naj sume kršitev zakonodaje najavi policiji, KPK, računskemu sodišču in državni revizijski komisiji, saj bodo v nasprotnem primeru to storili sami. Projekt Ema 2017 toliko bolj bode v oči, ker javna radiotelevizija mukoma išče pot do vzdržnega finančnega poslovanja.

Ljubljana – Gledalci in šest posebnih žirij so nocoj izbrali, kdo izmed osmih finalistov bo Slovenijo 12. maja zastopal na 63. tekmovanju za Pesem Evrovizije v Lizboni, in to je Lea Sirk s pesmijo Hvala, ne!. 

Zmagovalca letošnje Eme so razglasili v studiu 1 javne televizije. Prireditev sta vodila komik Vid Valič in pevka Raiven, ki ji oder Eme ni tuj, tekmovala je namreč lani in predlani.

Odločalo bo šest žirij in gledalci oziroma poslušalci

Po predizboru šestnajstih izvajalcev se je v finale letošnje Eme uvrstilo osem nastopajočih: BQL s pesmijo Promise, Ina Shai z Glow, Indigo s pesmijo Vesna, Lara Kadis z Zdaj sem tu, Lea Sirk s Hvala, ne!, Marina Martensson s skladbo Blizu, Nuška Drašček s pesmijo Ne zapusti me zdaj in Proper z Ukradenim cvetom. Štiri finaliste so izbrali žiranti, štiri pa gledalci s telefonskim glasovanjem.

Nocoj je o zmagovalcu odloča šest žirij s po petimi člani ter gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem, pri čemer so žirije prispevale polovico točk, gledalci pa polovico. Regionalnih žirij torej ni bilo, o zmagovalcu na Emi 2018 so odločale naslednje žirije: glasbenih izvajalcev, ustvarjalcev, radijska, televizijska, žirija ljubiteljev evrovizijske popevke in mednarodna žirija.

Zmagovalka 10. maja v Lizbono

Zmagala je skladba, ki je imela najvišji končni seštevek točk vseh žirij in točk telefonskega glasovanja. Če bi imeli dve skladbi enak končni seštevek, bi bila zmagovalka tista skladba, ki bi prejela večje število točk telefonskega glasovanja. Pravilnost izvedbe glasovanja ter verodostojnost objave rezultatov telefonskih glasovanj in pretvorbe v točke je nadzoroval notar.

Zmagovalka Lea Sirk bo barve Slovenije zastopala v drugem evrovizijskem polfinalu, ki bo v Lizboni 10. maja, prvi bo 8. maja, in če bo dovolj prepričljiva, tudi v velikem finalu dva dni pozneje.

Na prvi portugalski Evroviziji v zgodovini bo sodelovalo kar 43 držav. Tudi letos v bitki za zmago ne bo Bosne in Hercegovine, Turčije, Slovaške, Monaka in Andore.

Prijavi sovražni govor