Novi direktor Beneškega arhitekturnega bienala je Alejandro Aravena

Nizozemca Rema Koolhaasa bo na čelu bienala znova nasledil arhitekt, tokrat član žirije za Pritzkerjevo nagrado iz Čila.

Objavljeno
21. julij 2015 13.42
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Deset mesecev pred odprtjem 15. Beneškega arhitekturnega bienala – ta bo prihodnje leto potekal med 28. majem in 27. novembrom – je znano, kdo bo prevzel vlogo njegovega direktorja. To bo leta 1967 rojeni arhitekt Alejandro Aravena iz čilske prestolnice Santiago, od leta 2009 član žirije za Pritzkerjevo nagrado, sicer pa diplomant Katoliške univerze v Čilu, ki je že leta 1994 odprl svoj biro Alejandro Aravena arhitekti, pri čemer zdaj v domovini vodi podjetje Eelmental.

To je usmerjeno v projekte na področjih infrastrukture, prevoza, stanovanjskih objektov in širšega javnega prostora. Dobil je že niz mednarodnih nagrad, med njegovimi aktualnimi projekti (zgrajenimi ali načrtovanimi) so, denimo, Novartisov kampus na Kitajskem, prostori za pisatelje Fundacije Michalsky v Švici, nov Center sodobnih umetnosti v Moskvi in borza v Teheranu.

V Benetkah kot doma

Benetke mu gotovo niso neznane. Še kot študent je leta 1991 na 5. izdaji arhitekturnega bienala sodeloval na natečaju za nagrado Benetk (Premio Venezia), dve leti zatem je na mestni arhitekturni fakulteti IUAV študiral zgodovino in teorijo, vzporedno pa na tamkajšnji likovni akademiji še grafiko. Lagunsko mesto mu je sicer nedvomno ostalo v sijajnem spominu predvsem leta 2008, ko je na 11. izdaji arhitekturnega bienala dosegel srebrnega leva.

Sicer je v dosedanji karieri osvojil tudi nagrado za oblikovalca leta londonskega Muzeja oblikovanja, avstrijsko nagrado Zumthobel, dansko nagrado index, ameriško nagrado marcus in več nagrad s področja zelene oziroma trajnostno usmerjene arhitekture v ZDA, Švici ter Franciji.

V zapisu o njegovem izboru za direktorja prihajajoče izdaje arhitekturnega bienala seveda konkretnih tematskih izhodišč še ni, te nedvomno sledijo v bližnji prihodnosti, ob nominaciji pa je na splošno izjavil naslednje:

»Izbojevati moramo še veliko bitk in preseči veliko meja, da bi izboljšali kakovost pozidanih območij in s tem kakovost življenja ljudi. To je tisto, za kar si želimo, da bi pritegnilo obiskovalce 15. mednarodne razstave arhitekture: zgodbe o uspehu, ki si zaslužijo, da jih povemo, vzorni primeri, ki jih je vredno deliti in pri katerih je arhitektura v okviru omenjenih bitk in preseganja meja že ustvarila, še ustvarja ali pa še bo ustvarila razliko.«

Obljublja osredotočost izbora na inteligentno in po drugi strani intuitivno umetnost gradnje, ki je sposobna preseči status quo. Ki se, skratka, ne prepušča resignaciji in grenkobi, ampak si prizadeva za iskanje priložnosti za dejanja.